Tulevaa matkaa odotellessa, voi haaveilla matkasta.

Hanoi

Kun saapuu ensi kerran Vietnamin pääkaupunkiin Hanoihin, luulee tulleensa suureen muurahaispesään. Paikalliset kaasuttelevat skoottereilla pitkin kapeita katuja, kauppa loputtomissa putiikeissa käy vilkkaana ja ravintoloissa sekä baareissa riittää vipinää iltamyöhään. Illalla nuoret kokoontuvat puistoihin istuskelemaan, ja viikonloppuisin kaupungin väki lähtee maalle tai merenrantaan. Museot ja teatterit täyttyvät, kunnes kaupunki alkaa nukkua ennen puoltayötä, vain herätäkseen uuteen vilkkaaseen päivään aikaisin seuraavana aamuna.

Kun Hanoihin tekee lähempää tuttavuutta, neljän miljoonan asukkaan muurahaispesän päivittäinen rytmi alkaakin näyttää yllättävän rauhalliselta. Pohjois-Vietnamin verkkainen elämänrytmi ei tee poikkeusta edes Hanoissa, ja kaupungin elämänasenne on vaatimaton. Hanoi oli suurkaupunki jo 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa, kun Vietnam tunnettiin vielä Ranskan Indokiinana.

Yksi kaupungin keskeisistä nähtävyyksistä on keskustan ranskalaiskorttelit, joiden kaunis arkkitehtuuri ja lukuisat ravintolat ovat kaupunkilaisten ylpeyden aihe. Avarilta bulevardeilta ja vehreistä puistoista voi poiketa vanhan kaupungin ostoskorttelien mukaansatempaavaan tunnelmaan. Kaupunkilaisten keidas on Hoan Kiemin järvi aivan ydinkeskustassa. Rantabulevardien kahvilat tarjoavat virvoitusta ja kauniin näkymän suoraan järvelle. Kaupungissa voit ihastella vietnamilaista erikoisuutta, maailman ensimmäistä vesinukketeatteria. Suurkaupungista löytyy tekemistä ja huvitusta jokaiseen makuun.

Hanoissa sijaitsee myös Vietnamin itsenäisyystaistelijan Ho Chi Minhin mausoleumi. Jono Ho Chi Minhin balsamoidun ruumiin äärelle on loputon.

Hyvä tietää

Vietnamin pääkaupunki on n. 4 miljoonan asukkaan Hanoi. Punainen joki ja lukuisat järvet yhdistettynä useisiin puistoalueisiin ja leveisiin boulevardeihin, tekee Hanoista vehreän ja avaran kaupungin. Toisaalta vanhassa kaupungissa löytyy pikkuisia katuja ja kujia, jotka on nimetty niillä myytävien tuotteiden mukaan.

Ravintolat

Useita hyviä ravintoloita löytyy sekä Hoan Kiem järveltä ja Ranskalaiskortteleista. Sekä Vietnamilaiset että eurooppalaiset ravintolat, lähinnä Italialaiset, ovat hyvin edustettuina.

Huvit

Keskustasta löytyy yökerhoja sekä erilaisia show- ja teatteriesityksiä, elokuvateatereita, ym.

Harrastusmahdollisuudet

Hanoista löytyy keilahalleja ja kuntosaleja. Hotellien yhteydessä on uima-altaita ja tenniskenttiä. Hanoin tuntumassa sijaitsee myös vesipuisto sekä golfkenttä.

Ostokset

Keskustasta löytyy silkkiä, vaatteita, lakka- sekä muita käsitöitä

Nähtävyydet

Tunnetuimmat nähtävyydet ovat Ho Chi Minh mausoleumi sekä hänen kotitalonsa, yhden pylvään pagoda, Van Mieun temppeli, "Hanoi Hilton", Hoan Kiem- järvi, Ngoc Son temppeli sekä vanhan kaupungin pikkukujat. Unohtamatta tietenkään vesinukketeatteriesitystä, joka on Vietnamin erikoisuus.

hanoi1 (35K)hanoi2 (41K)

hanoi3 (41K)

hanoi6 (75K)
Hoi An.

Hoi_an_chinese_meeting_hall.jpg

Chinese meeting hall in Hoi An.

250px-PhoCoHoiAn.jpg
A view of the old town - UNESCO World Heritage site.

300px-Chua_Cau_Hoi_An.jpg

File:5828772hoi-an.jpg

Kaunista Hoi An in kaupunkia.

Millaisen sekoituksen saavat aikaan japanilaiset, ranskalaiset ja kiinalaiset vaikutteet? Vastaus: kauniin pikkukaupungin Hoi Anin. 1400-luvulta aina 1800-luvulle saakka Hoi An oli Keski-Vietnamin tärkein kauppasatama ja portti ulkomaille. Aikakausi jätti Hoi Aniin kosmopoliitin tunnelman, joka elää yhä kaupungissa vahvana.

Pieniä kauppoja on siellä täällä ahtaiden katujen varsilla, ja putiikkivierailut ovat kuin vierailuja menneen ajan tunnelmaan. Sisällä tuoksuvat mausteet ja suitsukkeet, ja myyjät esittelevät kauniita puu- ja silkkituotteitaan, vanhoja kirjoja ja koriste-esineitä. Keskustan sokkeloissa kiertäessä voi unohtaa olevansa nykymaailmassa ja hypätä suosiolla historian siiville.

Hoi An on historiallinen kauppakaupunki, jossa sijaitsee peräti kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: kaupungin vanha keskusta sekä aikanaan Keski-Vietnamia hallinneen Cham-kulttuurin temppelien rauniot My Sonissa. Kumpikin on ehdoton vierailukohde, mikäli haluaa saada elämyksiä Vietnamin juurista. Itse kaupungin kauneimpia nähtävyyksiä ovat sen halki virtaava joki Thu Bon sekä japanilaisista vaikutteista muistuttava kaunis katettu silta, joka on peräisin 1600-luvulta.

Sympaattisen Hoi Anin vanhassa keskustassa vieraan on helppo sulautua paikalliseen elämänmenoon. Pienet kotimuseot ja -kaupat myyvät taidetta, keramiikkaa, kirjoja ja kiinalaisia esineitä. Hoi An tunnetaan Vietnamin silkkipääkaupunkina, ja laatusilkkiä saa joko sellaisenaan tai mittatilausvaatteiksi teetettynä edulliseen hintaan.

Hoi An sijaitsee Etelä-Kiinan meren rannalla, joten kaupunki tarjoaa hyvät mahdollisuudet myös rantalomaan. Korkeatasoisia hotelleja nousee jatkuvasti lisää lähelle kaupungin keskustaa. Lisäksi Hoi Anista on vain 30 kilometrin matka Da Nangiin, Vietnamin neljänneksi suurimpaan kaupunkiin jossa on lähes miljoona asukasta. Da Nang tarjoaa lisää tekemistä silloin, kun Hoi Anin valloittava rauhallisuus kaipaa lisämaustetta.

Hyvä tietää

Hoi Anin pikkukaupunki sijaitsee n. 30 km Da Nangista etelään. Hoi An on eräs Kaakkois-Aasian vanhimmista kaupungeista ja osa sen kaduista on jätetty lähes alkuperäisen näköiseksi. Vanha kaupunki kuuluukin Unescon maailmanperintökohteisiin.

Hoi Anin sää on jonkin verran viileämpää kuin esim. Nha Trangissa. Joulu- tammikuussa voi päivälämpötila ajoittain olla vain hieman yli 20 astetta. Myös sadekuuroja esiintyy alkutalvesta useammin kuin etelässä.

Lämpötilat (C): joulu tammi helmi maalis
Päivän ylin 26 26 27 28
Yön alin 20 18 19 20
Merivesi 22 22 22 22

Ravintolat

Kaupungista löytyy useita hyviä paikallisia ravintoloita.

Huvit

Iltaelämä on keskittynyt lähinnä hotelleihin.

Harrastusmahdollisuudet

Hotelleissa on kuntosaleja ja tenniskenttiä.

Ostokset

Hoi Anissa löytyy yli 60 silkkikauppaa ja ompelimoa vieri vieressä taidekauppojen kanssa.

Nähtävyydet

Koko Hoi Anin vanha kaupunki on historiallinen nähtävyys.

 

 

hoian1 (41K)

hoian2 (47K)

hoian3 (40K)

hoian4 (26K)

hoian5 (39K)

hoian6 (36K)

Saigon.
 

Saigon (Ho Chi Minh City)

Ho Chi Minh City on nähnyt suurkaupungiksi poikkeuksellisen paljon. Ranskalaisten siirtomaavalta ja yhdysvaltalaisten läsnäolo Vietnamin sodan aikaan ovat jättäneet Ho Chi Minh Cityyn piirteensä. Nyt Ho Chi Minh City, toiselta nimeltään Saigon, elää uutta kukoistuskauttaan, mikä näkyy siinä että metropoli on täynnä toivoa ja elämää. Saigonissa länsi kohtaa idän. Ulkomaiset turistit ja bisneksentekijät kohtaavat Ho Chi Minh Cityssä perinteisen kulttuurin ja ystävälliset paikalliset asukkaat. Kahdeksan miljoonan asukkaan metropoli ei nuku milloinkaan.

Uusia yrityksiä, länsimaisia konttoreita ja tasokkaita hotelleja nousee joka puolelle, ja ostosmahdollisuudet ovat suurkaupungissa Vietnamin parhaat. Etsit sitten tasokasta silkkiä, astioita, vaatteita, kirjoja tai oikeastaan ihan mitä tahansa, Ho Chi Minh Citystä löydät haluamasi. Riksan kaltaiset polkupyörätaksit cyclot kuljettavat sinut nopeasti kohteesta toiseen. Löydät halutessasi myös huomattavasti Hanoita vilkkaampaa yöelämää. Jazzia, klassista musiikkia, yökerhoja, taidetta, historiaa: Ho Chi Minh City on täynnä kulttuuria.

Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat sotamuseo, joka on Vietnamin sodasta kiinnostuneille pakollinen nähtävyys, historiasta muistuttava Vietnamin yhdistymisen palatsi, Ben Thanhin valtaisa markkinatori tuhansine tuotteineen sekä kuvankaunis Notre Dame, Kaakkois-Aasian ainoa ranskalainen katedraali. Tai mikset viettäisi koko päivää vain kävelemällä ja katselemalla keskustan vaihtelevia kortteleita?

Ho Chi Minh Citystä on helppo lähteä retkille. Metropolin laitamilla sijaitsee Vietnamin sodasta tuttu Cu Chin tunneliverkosto, josta Pohjois-Vietnamin sissit johtivat sodan aikana operaatioitaan. Parin tunnin bussimatkan päässä sijaitsee mahtavan Mekong-joen uljas suisto. Ho Chi Minh Cityn liepeillä voit tutustua myös maailman kenties ainutlaatuisimpaan uskontoon Cao Daihin sen suuressa temppelissä. Cao Dai on monen perinteisen uskonnon yhteensulautuma, joka luokittelee pyhimyksikseen muun muassa Napoleonin, Julius Caesarin ja Shakespearen.

Hyvä tietää

Saigon on Vietnamin liikekeskus. Matkaa pääkaupunki Hanoihin on n. 1700 km ja merelle n. 60 km. Sadat joet ja kanaalit risteilevät Saigonin kaupungissa. Suurin niistä on Saigon- joki, jota pitkin isotkin laivat pääsevät aivan kaupungin keskustan tuntumaan. Saigonissa asuu virallisesti n. 7 miljoonaa asukasta, suur-Saigonin alueella yli 10 miljoonaa. Liikenne on kaupungissa erittäin vilkasta ja vaatii hieman totuttelua, että uskaltaa ylittää kadun. Paras tapa onkin kävellä hitaasti kadun yli, jotta jatkuvana virtana ajavat moottoripyörät ehtivät vaistää. Älä missään tapauksessa yritä juosta kadun yli. Toisaalta valtava liikenne on nähtävyys jo sinänsä, ja kadunvarsikuppilassa onkin mukava viettää aikaa vaikkapa vain kadun elämää seuratessa. Taksin käyttö on edullista, kätevää ja turvallista. Virallisissa takseissa on taksikyltti katolla sekä taksamittari. Tosin taksikuskien englanninkielen taidossa on toivomisen varaa. Parasta onkin pitää mukana hotellin käyntikorttia, jos on epävarmaa osaako kuljettaja oikeaan hotelliin. Samoin jos olet menossa esim. johonkin tiettyyn ravintolaan tai kauppaan on taksikuskille hyvä näyttää osoite. Hotelleilla on myös omia takseja, joskin yleensä hieman kalliimpia. Toki Vietnamissa pitää kokeilla myös polkupyöräcykloa. Muista sopia hinta etukäteen.

Ilma Saigonissa on talviaikaan trooppisen kuuma ja kostea. Päivälämpötilat ovat +30 C asteen paikkeilla ja yölämpötilatkin yli +20 C. Sadetta voi tulla talviaikaan vain satunnaisesti. Kaupungilla liikkuessa ilma voi toisinaan tuntua melko tukahduttavalta. Parasta onkin muistaa ottaa kukkaron mukana myös vesipullo mukaan kaupungille ostoksille lähtiessä. Toisaalta hotellin uima-altaalla voit loikoilla leppoisasti kaupungin hälinästä piittaamatta.

 
Lämpötilat (C): joulu tammi helmi maalis
Päivän ylin 30 31 32 33
Yön alin 22 20 21 22

Ravintolat

Vietnamilaisten ravintoloiden lisäksi Saigonista löytyy sekä eurooppalaisia, kiinalaisia, japanilaisia, intialaisia ym. ravintoloita. Edullisimmin ruokailet paikallisessa ravintolassa. Myös hotellien ravintolat ovat melko edullisia. Keskustasta löytyy tasokkaita ravintoloita, joissa myös hintataso on korkeampi.

Huvit

Iltaviihdettä tarjoavat diskot, yökerhot, perinteistä Vietnamilaista musiikkia esittävät ravintolat sekä karaokebaarit. Varsinkin karaoke on Vietnamilaisten keskuudessa hyvin suosittua. Iltaristeily Saigon- joella on myös suosittua.

Harrastusmahdollisuudet

Saigonissa voit harrastaa keilailua, tennistä, uintia, golfia sekä monia muita lajeja. Lähistöllä on myös useita huvipuistoja sekä vesipuistoja.

Ostokset

Saigonissa on erittäin hyvät ostosmahdollisuudet, sekä pikkuliikkeitä että ostoskeskuksia. Suosittuja tuliaisia ovat vaatteet, kankaat, silkki, silmälasit, elektroniikka sekä erilaiset käsityötuotteet.

Nähtävyydet

Saigonissa on lukemattomia temppeleitä, katolilaisia kirkkoja, museoita, puistoja, huvi- ja vesipuistoja, eläintarha ym. nähtävää.

saigon1 (40K)

saigon2 (42K)

saigon3 (36K)

saigon4 (51K)

saigon5 (46K)

saigon6 (50K)

saigon7 (47K)

saigon8 (48K)

saigon9 (51K)

saigo11 (25K)

saigo12 (32K)

saigo13 (53K)

saigo14 (31K)

Tiedot ja kuvat saatu alapuolella olevan linkin sivuilta! Osittain myös Wikipedialta.

http://www.vietnam.fi/index.htm

vietnam (176K)