Tekstikoko A A

Hanoin mutkaton elämänmeno viehättää

Matkailu | Turun Sanomat 26.9.2012 03:31

Vietnamin pääkaupunki Hanoi on rento ja elämää sykkivä kaupunki. Neljän miljoonan asukkaan kaupunki herää varhain aamulla. Moporuuhkat ovat mahdottomat, kun ihmiset matkustavat töihin.

Turistille Vietnam on edullinen. Hotellihuoneen saa helposti kymmenellä eurolla, tosin huijareiden kanssa saa olla tarkkana. Kupillinen kahvia tai vihreää teetä maksaa euron, ja ruoka-annoksen saa viidellä eurolla.

Ihana Uncle Ho

Hanoissa on kolme isoa järveä, joista suurin on keskustassa sijaitseva Hoan Kiem. Se on kaunis järvi ja keidas, jonka ympärillä hanoilaiset käyvät aamujoogassa, tapaavat ystäviä baareissa ja kahviloissa sekä tekevät ostoksia pikkukaupoissa.

Punainen soma silta vie järven yli. Järven keskellä sijaitsee vietnamilaisittain tyypillisesti kolme uskontoa – buddhalaisuuden, konfutselaisuuden ja taolaisuuden – yhdistävä Ngoc Son -temppeli.

Hoan Kiemin eteläpuolella sijaitsee ranskalainen kaupunginosa, luoteispuolella vanha kaupunki.Vanha kaupunki kortteleineen onkin ehkä parasta Hanoita; kaunis kaakkoisaasialainen kaupunginosa, jonka kauniita rakennuksia ja katuja on mukava katsella.

Ho Chi Minhin mausoleumi on yksi Hanoin tärkeimmistä nähtävyyksistä. ”Uncle Ho” on edelleen vietnamilaisille tärkeä ja kunnioitettu hahmo.

Hanoinkävijän kannattaa tehdä ostoksia pienissä liikkeissä, joista voi ostaa edullisesti teetä, käsitöitä, mausteita, antiikkia, silkkiä ja vaikkapa riisipaperivalaisimia. Itseään kannattaa hemmotella varaamalla ajan shiatsuun, aromaterapiaan tai suklaahierontaan. Hinta on edullinen ja hoito useimmiten hyvä.

Omatoimimatkaaja voi suun nata kohti pohjoista ja häkellyttävän kaunista vuoristoa. Ha Giangin alueelle reissaa pääkaupungista seitsemän, kahdeksan tuntia bussilla. Maja paikkoja löytää edullisesti pienistä kylistä, joissa on myös muita peruspalveluja ja pieniä toreja.


TERHI FRIMAN