Riika, Latvia

Latvialaisen uskomuksen mukaan kun aviopari hääpäivänään lukitsee lukon siltaan ja heittää avaimen virtaan, he elävät aina onnellisina yhdessä. Sen lisäksi että Riika on Baltian pariisi, onko Riika siis myös rakastavaisten kaupunki.

Liikkuminen Riiassa

Tällä sivulla käsitellään liikkumista Riiassa linja-autolla, johdinautolla, raitiovaunulla, reittitaksilla, tavallisella taksilla ja kävellen.

Yhteenvetona voi sanoa, että liikkuminen Riiassa ei aiheuta matkaajalle harmaita hiuksia. Vanhakaupunki on pieni ja sen kohteet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Pitemmät matkat esim. ulkoilmamuseoon tai Alfan ostoskeskukseen onnistuvat kätevästi raitiovaunulla tai bussilla.

Linja-auto, johdinauto ja raitiovaunu

Läpi Riian risteilee vajaat nelisenkymmentä bussi- ja raitiovaunulinjaa. Linja-autot ovat pääasiassa johdinautoja eli ne saavat käyttövoimansa katujen yllä kulkevista sähkökaapeleista. Näitä kaapeleita tuntuukin olevan ympäri Riikaa. Osa linja-autoista on moderneja haitarimalleja. Osa linja-autoista ja varsinkin raitiovaunuista on kuin suoraan neuvostovallan ajoilta nykypäivään siirrettyjä museokulkuneuvoja.

Lippu ostetaan rahastajalta tai kuljettajalta jos kulkuneuvossa ei ole rahastajaa. Kun lippu ostetaan kuljettajalta mennään sisään etuovesta, ostetaan lippu ja leimataan lippu keskikäytävällä olevassa automaatissa. Kun lippu ostetaan rahastajalta mennään sisään keskiovesta ja ostetaan lippu keskiosassa majailevalta, yleensä seinän vierustalla omalla penkillään istuvalta rahastajalta. Lippu kuuluu maksaa tasarahalla. Lippujen hinnat voi tarkistaa Riian joukkoliikenteen www-sivuilta.

Matkan etenemistä voi Riian uudemmissa kulkuneuvoissa seurata ajoneuvon etuosan valotaululta ja kuulutuksin. Niissä ilmoitetaan seuraavan pysäkin nimi. Vanhemmissa kulkuneuvoissa pitää turvautua omaan karttaan ja seurata ohi viliseviin bussitolppiin kirjoitettuja pysäkkien nimiä.

 

Riga Card:n hankkimalla voi matkustaa mielin määrin. Kortteja on tarjolla eri pituisiksi ajanjaksoiksi. Korttivaihtoehdot ja -hinnat käyvät ilmi Riga Card -sivuilta. Pelkkään matkusteluun kortti on melko hintava mutta matkustusoikeuden lisäksi kortilla saa alennusta mm. joidenkin museoiden sisäänpääsymaksuista. Kortin voi ostaa useista hotelleista ja turisti-infosta (sijaitsee Mustapäiden talossa Latvialaisten tarkka-ampujien aukiolla).

Kävellen

Paras tapa fiilistellä Riikaa on kävellen ja Vanhakaupunki on sopivan kokoinen kävelyä ajatellen. Vanhankaupungin sisällä ei edes ole bussiliikennettä ja myös autoliikennettä on rajoitettu. Alueelle ajetaan rahastuspisteiden kautta, joissa peritään maksu jokaiselta alueella auton kanssa vietetyltä tunnilta.

Vanhankaupungin ulkopuolella etäisyydet kasvavat siinä määrin, että muut kulkuneuvot alkavat olla tarpeen. Esimerkiksi Vapaudenkatua voi kävellä viisikin kilometriä eikä silti pääse edes kunnolla pois keskikaupungilta.

Riika pähkinänkuoressa

Riika on Latvian pääkaupunki ja Baltian maiden väkiluvultaan suurin kaupunki. Riiassa sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla latvialaiset, saksalaiset ja venäläiset vaikutteet. Riialla on monta lempinimeä: pikku-Pariisi, pohjoisen Pariisi ja Baltian Praha. Riian kaupunkikuvalle on tunnusomaista lukuisten, historiallisesti arvokkaiden kirkkojen tornit. Riika tarjoaa monipuolisesti koettavaa: historiallinen vanhakaupunki, eloisa kahvilakulttuuri, lukuisat museot, taiteen ystäville ooppera ja galleriat, shoppaajille pienet putiikit, suuri keskustori ja ostoskeskukset.