30.10-13.11.2004 Egyptin kiertomatka.

Aina on argeologia kiinnostanut ja erityisesti Egypti pyramideineen ja taruineen.Olen lukenut Waltarin Sinuhenkin jo useita kertoja.Vihdoin yksi unelma toteutuu, kun suuntaamme kohti Egyptiä.

Lentomatka Hki-Frankfurt-Aleksandria, lentoaika kohtuullinen. Ensimmäinen päivä Aleksandrian aurikoisessa lämmössä on ihana, Suomessa pimein aika loka/marraskuussa. Kaupunkikierros bussilla ja tutustuminen Kom-ash-Shokafan katakombeihin, näimme Pompeiuksen pilarin, amfiteatterin.

Vierailimme Aleksandrian upeassa uudessa kirjastossa sekä kävimme katsomassa Aleksandrian edustalla olevaa Qaitbayn linnoitusta. Kokonaisuus höystettynä loistavan oppaan kertomuksilla, päivä oli täydellinen.

Seuraavana aamuna tutustuimme Aleksandrian kreikkalais-roomalaiseseen museoon. Sieltä matkamme jatkuu kohti Gizan pyramidejä eli Kairoon. Matkalla vierailimme Wadi Natrunin koptilaisluostarissa. Kairon hotellin näkymät selvisivät vasta seuraanvan aamun koitteessa, olimme aivan Gizan pyramidien juurella. Mikä upea näky!

1320808.jpg

Kaunis Aleksandria välimeren Afrikan puoleisella rannalla

1320809.jpg

Roomalaiskauden aikainen amfiteatteri

Kairon ensimmäinen retki suuntautuu Sakkaran ja Memfiin, Mererukan hauta, Tetin pyramidi, Djoserin porraspyramidi, Unaksen saattokäytävä.Memfissä. Ramses II patsas, albasterisfinksi. Iltapäivällä vihdoin Giza pyamideineen.

Kyynelet silmissä tuijotan tuota mahtavaa 3:n pyramidin näkymää edessäni ja kylmät väreet kulkevat selässäni 30 asteen helteestä huolimatta. Tunne on uskomaton! Kheopsin pyramidi on aikanaan ollut 46metria pitkä ja muodostunut 1224:stä suuresta kivenlohkareesta.

Kävimme myös katsomassa pyramidien vieressä sijaitsevaa maailman kuuluisinta sfinksiä.Nämä valtaisat rakennelmat ovat todella olleet vaativia sen aikaisilla teknikalla ja välineillä!

1320811.jpg

Sakkaran porraspyramidi, on tehty auringon jumalan aikakaudella. Vanhin ehjä pyramidi 2770 ekr.

1320812.jpg

Yksi lapsuuden suurista haaveista on toteutunut! Gizan pyramidit!

1320813.jpg

Yksi maailman 7 ihmeestä, en minä vaan tuo ihmisen pään ja leijonan ruumiin omaava sfinksi.

Seuraavana päivänä on aika ihmetellä erilaisten uskontojen yhteistä eloa suuressa Kairon kaupungissa. Vierailimme keskiaikaisessa Kairossa eli Saladinin linnoituksessa ja Mohammed Alin moskeijassa. Refain moskeijassa, sulttaani Hassanin moskeijassa, johon on haudattu entinen Iranin hallitsija Persian shaahi Rezav Phlevi sekä Nasserin perhe.

Meille kerrottiin kuinka  valmistaudutaan rukoukseen eli miten peseydytään ennen rukousta ja myös miten rukous tapahtuu, saimme myös kuulla paikallisen imaamin rukouskutsun, rukous kaikui kauniin haikeasti korkeissa avarissa saleissa.

Jatkoimme matkaa  Koptilaiseen (maailman vanhin kristittyjen haara) vanhaan Kairoon, vuorossa riippuva kirkko, Pyhän Yrjön kirkko ja Ben Ezran synagoga.

1320814.jpg

Sulttaani Hassanin moskeija keskiajalta.

Tutakhamonin haudan aarteet ovat  Kairon Egyptiläisen museon yksi vetonaula, niitä mekin jaksoimme ihastella ja ihmetellä. Museo aivan pullistelee tavaraa,  myös uusia hautoja löydetään edelleen ja esineistöä on todella paljon.

Museossa on paljon nähtävää ja mikä ihmeellisintä, kaikki oli jo keksitty useita tuhansia vuosia sitten, sellaisia asioita mitä itse olen pitänyt nykykeksintönä; napit, kammat, korut sakset, ompeluvälineet, hevosten suitset ja ohjaimet ja paljon paljon muuta. Uskomattomin aarteista oli tietysti nämä Tutakhamonin haudan löydökset, kultanaamio ja seitsemän sargofagia, kultaa, koruja ja valtaistuimia, sänkyjä yms.

Nähtävää on todella paljon, sinne haluaisin vielä uudestaan ajan kanssa. Iltapäivällä oli vuorossa Kahan el Khalin (maailman suurin basaarialue) Siellä ostettavaa  ja katsottavaa riitti. Vanhimmat kahvilat täällä ovat 1000 vuotta vanhoja. Kokeilimme eräässä kahvilassa vesipiippua! 

1320830.jpg

Tutankhamonin kultainen naamio Kairon museossa

1320816.jpg

Vesiiippua maistelemassa, hedelmänmakuinen.

Sitten matkustimme yöjunalla kohti Luxoria n. 650km. Makuuvaunut olivat melko mukavat ja junassa tarjoiltiin illallinen. Aamulla ankea herätys klo 4 noin 1 tuntia ennen Luxoriin saapumista, piti ehtiä syödä aamiainen.

Bussit olivat odottamassa kun saavuimme perille.  Kahvilla käynnin jälkeen alkoi heti tutustuminen Luxorin itärannan Karnakin temppelialueeseen, joka on maailman laajin. Se on rakennettu 1883 ekr. Alue on todella laaja ja kiertelimme aluetta usean tunnin ajan. Historian havina on käsin kosketeltavaa.

Kävimme vielä Luxorin temppelissä keskellä Luxori, joka oli todella pieni edelliseen verrattuna.  Rättiväsyneinä majoituimme upeaan hotelliimme puolen päivän aikaan. Näkymät olivat suoraan Niilille. Illalla kävimme ostamassa galabeija-puvut risteilyllä järjestettävään galabeijajuhlaa varten.

1320842.jpg

Karnak maailman laajin temppelialue, jossa on mm 134kpl 23m pitkää pylvästä.

1320844.jpg

Karnakin temppelialueen faaraot

Aikainen herätys jälleen, oli parasta olla aina liikkeellä varhain. Turisteja on paljon liikkeellä ja ruuhkat ovat valtavat!! Nyt on vuorossa Niilin länsiranta, Kournan kylä, Memnonin kolossit, kuningasten laakso, jossa oli mahdollisuus käydä kuninkaiden haudoissa. Kaikkiin ei pääse , vaan valikoidusti on aina muutama hauta auki turisteille. Kaikkiaan hautoja on 22. Kuuluisin haudoista lienee Tutakhamonin hauta.

Vaikka hauta ei ole niin koristeltu kuin moni muu hauta on. Uskomattomia  kuvituksia ja tarinoita hautojen seinillä, kertoo sen aikaisesta elämästä. Hautojen on tarkoitus viitoittaa tietä tuonpuoleiseen. Paikka on kyllä ajatuksia herättävä!! Kävimme myös alabasteripajassa, jossa oli myös mahdollisuus ostaa tuotteita. Sitten käynti historian kuuluisimman naisfaaraon Hatsepsutin muistotemppelissä.

Tämä temppelialue on myös jäänyt nykyhistoriaan kuuluisasta ja ikävästä tapahtumasta vuonna 1997, jolloin parkkipaikalla murhattiin turisteja. Nyt vartijoita on joka puolella!! Oli vielä käynti Medinet Habu -Ramses III:n muistotemppelissä, joka on yksi parhaiten säilyneistä ja hyvin yksityiskohtaisesti koristeltu muistotemppeli, jossa hyvä Nekhbet suojeli koko ylä-Egyptiä.

 

1320820.jpg

Memnonin kolossit, Niilin länsirannalla

1320821.jpg

Monumentaalinen temppelikompleksi, oikealla on kuningatar Hatsepsutin temppeli. Täällä hyökättiin turistien kimppuun vuonna 1997.

1320822.jpg

Horushaukan suojeluksessa +40 asteen helteessä

1320845.jpg

Ramses III:n muistotemppeli, pyhän elämän avain kuvasi iankaikkista elämää

1320846.jpg

Yksityiskohtaisesti koristeltu Ramses III:n muistotemppeli, jossa hyvä Nekhbet suojeli koko ylä Egyptiä.

Sitten olikin aika astua risteilyalukseemme, jossa matkaamme muutaman päivän Niiliä alaspäin. Seuraavana aamuna iski se kuuluisa vatsatauti, joka yleensä on monen Niilin risteilijän riesa. Onneksi olin varannut mukaani lääkkeitä jo kotimaasta. 

1 päivä oli pakko makailla hytissä, jossa ihana hyttipoika piti minusta hyvää huolta, toi lihalientä ja kävi muutenkin vointia kyselemässä. Todella ystävällinen ja avulias henkilökunta. En onneksi jääänyt mistään suuresta paitsi sinä päivänä. Seuraavana aamuna vatsatauti oli jo ohitse ja taas kohti uusia seikkailuja.

Olimme matkanneet Niiliä pitkin alas ja pysähdyimme välillä nähtävyyksi katselemaan. Pikkubusseilla lähdimme katsomaan hyvin säilynyttä Edfun temppeliä se on rakennettu 327 vuotta ekr. Temppeli oli rakennettu Ptolemyos XII, temppeliä on rakennettu lisää KLeopatra VII;n aikana, joka oli Egyptin viimeinen kuningatar.

Iltapäivä kului mukavasti laivan kannella aurinkoa palvoen. Illalla oli siten galabeija-illalliset laivan henkilökunnan jarjestämänä. Itämaista musiikkia ja hyvää ruokaa, kilpailuja yms. Kaikki olivat pukeutuneet galabeijapukuihin.

1320823.jpg

Karin löytöjä.

1320824.jpg

Galabeija puvuissa laivan juhlassa

Klo 6.45 alkaa seuraavana aamuna ensimmäinen vierailu Kom Ombon temppeliin,  joka on hyvän ja pahan tasapainottaja. Sebek jumalan temppeli. Sebek oli kokonaan eläimeksi kuvattuna tai krokotiilipäinen sekaolento.

Laiva jatkaa kohti Assuania Jälleen lekottelua laivan kannella. Assuanissa lähdemme kierrokselle ihmettelemään keskeneräistä obeliskia paikalle, jossa louhittiin graniittia mm. pyramideihin ja muualle Egyptiin. Käynti Assuanin suurpadolla, ei mielestäni olut mikään nähtävyys. Seuraavaksi Philaen temppeli, joka oli pelastettu padon rakentamisen johdosta veden alta. Viimeinen yö laivassa.

Aamulla aikainen herätys  klo 5 olimme lähdössä Abu Simpeliin. Lento Assuanin lentoasemalta klo 6.30. Abu Simpelin temppeli on nuuubialaisen alueen sydän. Se on valtava kalliolouhos, jonka Ramses II:n on rakennuttanut, hän oli Egyptin historian suurin faarao.

Abu Simpel on yksi Egyptin kauneimmista temppeleistä, sekin on pelastettu Nasser järven alta. Se muodostuu kahdesta temppelistä, Ramses II ja  hänen vaimonsa temppelistä, suuri ja pieni. Upeat jättikokoiset patsaat istuvat temppeliaukon molemmilla puolilla. Näky on huikea! Paluu takaisin Assuanille n. 45 min ja sitten vielä käynti Nuubialaisessa museossa, joka oli täynnä kauniita esineitä, löytöjä haudoista. Muumioita sekä mm. muumioitu hevonen, koristeellisine kuolaimineen ja suitsitneen. 

Veneilimme felukalla, joka on paikallinen purjevene, lordi Kitchenerin  puutarhasaarelle. Sitten majoittuminen ihanaan Niilin rannalla sijaitsevaan hotelliin, jossa oli uskomattoman ihana puutarha. Parvekkeeltamme on näkymä suoraan Aga Khanin mausolemiin Niilin vastarannalla.

..1320840.jpg

Kom Ombon ainutalaatuinen hyvän ja pahan tasapainon temppeli

1320825.jpg

Abu Simpel Nuubialaisen alueen sydän, Ramses II:n Egyptin historian suurimman faaraon rakennuttama

Aamulla lähdemme moottoriveneellä kohti Nuubialaista kylää. Niili, tämä historiallinen joki, jonka varrella ihmisiä on elänyt tuhansia vuosia, istuessani ja katsellessani Niilin rantoja tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Toisella rannalla suuri kamelikaravaani, on kuin suoraa kuvausta jostain kaukaisesta historiallisesta tapahtumasta ja kuitenkin elämme tätä päivää.

Toisella rannalla ihmisiä on pellolla työssä niinkuin on ollut tuhansia vuosia sitten. Myös Nuubialainen kylä on kuin antiikin ajoilta, tavattoman kaunis. Värikkäästi maalattuja taloja, hunnutettuja naisia ja lapset juoksivat perässämme. Kävimme paikallisessa kyläkoulussa, jota lapset ylpeinä meille esittelivät.

1320828.jpg

Suuri kamelikaravaani puun varjossa lepäämässä.

1320835.jpg

Haudoissa kuvattuja naisia, sen ajan muoti-ilmiöitä

Iltapäivällä olikin aika lähteä takaisin kohti Kairoa. Olimme jo kuulleet uutisen, että  pari päivää aikaisemmin kuollut Jasser Arafatin siunaustilaisuus olisi Kairossa seuraavana päivänä.

Pienellä jännityksellä olemme saapumassa Kairon lentokentälle, miten se kaikki tulisi vaikuttamaan meidän matkamme loppuvaiheisiin. Pääsimme melko vähillä muodollisuuksilla läpi kentän bussillemme asti. Asetuimme Seramis Intercontinentaliin ja kuulimme paikallisoppaaltamme, että koko Arabialainen johto olisi majoituunut sammaan hotelliin kuin me. Ovilla oli metallinpaljastus ja vartiointia oli lisätty sen huomasi. Paljon arabialaisia asusteita näki joka puolella.

Meillä oli vielä yksi retki jäljellä eli Suezin kanava ja Ismael. Matkalla näemme Kairossa lisääntyneen poliisivartioinnin teiden risteyksissä. Linja-auton ikkunasta oli nähtävillä paljon sodanmuistoja 1960-luvun ajoilta.

Ajoimme Suezin kanavan alitse ja juuri oli iso valtamerilaiva menossa kanavan ylitse samanaikaisesti. Kävimme suuren suolajärven Katkerajärven rannalla. Matkalla näimme myös helikopterisaattueen ylittävän alueen, illalla sitten kuulimme ,että Jasser Arafat oli  kuljetettu hautapaikkaansa juuri sitä reittiä.

Tunsimme olevamme historian keskipisteenä juuri sillä hetkellä. Vielä oli  jäljellä jäähyväisillallinen ja sitten kotimatkalle. Meitä oli ryhmä historiasta kiinnostuneita matkailijoita ja erittäin asiantunteva opas. Matkan kohokohtina olivat varmasti Gizan pyramidit, Abu Simpel ja Kairon museo, siellä erítyisesti Tutakhamonin haudan aarteet ja kunkaiden laakson haudat. Näkemistä olisi vielä paljon lisää...