Bangkok

Terveiset Bangkokista. Olemme taalla olleet jo pari paivaa ja kokeneet vaikka mita. Asumme New Siam II :ssa, joka on ihan kiva guesthouse, on  keskella kaikkia hyvia nahtavyyksia. Ensimmaisen paivan tutustuimme paikallisbussilla vilkaaseen Bangkokin liikenteeseen ja tosi hauskaa oli. Kavimme heti ostoksilla, tietysti. Riitan poika Riki osaa hyvin thai-kielta ja olemme saaneet hauskoja reaktioita,kun meille yritetaan myyda ja kaupata kaikenlaista ja vastaus tulee Rikiltä thai kielella.Helsinki Vantaa 25.3.2012 Lähtöitkua vailla.26.3 saapuminen Bangkokiin.Bangkokin kentällä ensimmäisten orkideoiden kimpussa Riitan kanssa. Me kummatkin rakastamme orkideoita.


Olemme juuri saapuneet hotelliimme, tässä olemme aamiaisella hotellin uima-altaalla.


Lähdimme bussipysäkille ja matkalla oli lottomyyjien pitkä rivi, jossa kaupattiin onnea thaimaalaisille.
Tesco Lotus eli paikallinen Prisma, edullinen hyvä päivittäistavarakauppa.Heti on jotain shoppailtu, tässä Tescon kassalla.


Pikkukaupoissakin koristeet ovat kauniita.Riitan poika Riki asuu tässä talossa.Paikallinen linja-auto, huom. lautalattia. Rahastaja taiteilee tuossa keskellä.
Tältä näyttää paikallinen linja-auto

Eilen tutustuimme Suureen palatsiin ja smaragdi Buddhan  valtaisaan temppelialueeseen. Turisteja oli paljon liikkella. Iltapaivalla menimme jokilaivalla suureen  MBK ostoskeskukseen, siella saimme paivan kulumaan nopeasti. Olimme siella monta tuntia, tavarapaljous hämmensi meitä.Riitta ja Riki hotellihuoneessamme lähdössä päivän retkille.Tästä kadunvarren kojusta ostimme usein suuret aamukahvit ja menimme läheiseen puistoon niitä nauttimaan.Puisto on ihastuttava rauhoittumisen paikka keskellä liikenteen pauhua, toinen reuna päättyy Chao Phraya- jokeen. Goden shower, Kultasade, Thaimaan kansallispuu!


Kaunista puistoa.


Joen rannassa kasvaa alueelle nimen antanut Lamphu-puu, lajinsa viimeinen tällä seudulla.
Tämä on puiston vetonaula.


Puistoalueen henkien talo! Pieneltä temppeliltä näyttävä spirit house on osa tuhansia vuosia vanhaa henkien palvontaa eli animismia, joka on sekoittunut Thaimaan myöhempään buddhalaisuuteen.


Tälläinen viehättävä lintu etsi ruohikosta syötävää.


Riitta päätti auttaa puiston työntekijöitä, vaikkakin puistot ovat täällä todella siistejä! Mm. siellä ei saa juoda alkoholia, eikä tupakoida lainkaan.


Puiston toisessa reunassa tämä talo on jäänyt modernien talojen puristuksiin.


Phra Sumen -linnoitus,puistossa joka oli aivan hotellimme vieressä.


Thaimaan  ja Bankokin tunnus on kullalle kimaltava, sateenkaaren värein koristeltu Wat Phra Keo. Bangkokin huomattavin nähtävyys.


Onnellinen lomalainen huivi on osa asianmukaista temppelipukeutumista alueella,
lisäksi se antoi suojaa auringolta +40.  Taustalla Wat Phra Keo.

Tuonne kait pitäisi mennä.


Hirviöt, jättimäiset yakshat. vartioivat temppelien portteja.


Wat Phra Keon pylväskäytävän sadat taidokkaat ja yksityiskohtaiset maalaukset esittävät kohtauksia Ramakien-eepoksesta.

Rakennukset ovat koristeltuja lasitetuilla värilaatoilla ja peiliupotuksilla.Mitähän se Riitta kuvaa, minua varmaankin!


Kultaista arkkitehtuuria Wat Phra Keon suojissa Buddhan pyhäijäännöksiä, r.1851-1868

Bot. Suuri kappeli on Thaimaan näyttävin. Sen kohokohtana on melkein kattoon asti ulottuva kultaisen rakennelman suojissa istuva jade-Buddha. Seinillä on maalauksia Buddhan elämästä ja Ramakien eepoksen vaiheita.Kauniita istutuksia temppelialueella.Chao-Fa symbolisoi garuda-lintua, eli  katolla nuo korkealle nousevat kaulamaiset  kattokoristeet.


Kiinalaistyylinen patsas.


Rapsutukset Foo-koiralle! Rakastan pekingesi koirarotua!


5-päinen Naga-käärme suojelee portilla.

Kinnaree-hahmo, puoliksi nainen, puoliksi lintu!Phra Si Rattana Chedi.


Foo-koira vai leijona patsas? Päätä itse.


Angor Watin pienoismalli. Kuningas Mongut teetti vanhan khmer-temppelin pienoismallin 1860-luvulla muistona ajasta, jolloin Siam valloitti Angorin kaupungin.


Tietysti nämä ovat mielestäni Foo-koiria.Ja muistuttavat kovasti rakastamaani koirarotua Pekingesiä.
Suuri palatsi, Thaimaan kuninkaallisen perheen entinen asunto.Kuninkaallisten entisiä asuntorakennuksia, oikealla edessä henkien talo..Kuuliaisia koululaisia tutustumassa alueeseen.Ihania viheralueita temppelialueella.Nämä nuoret munkit antoivat meidän kuvata itseään. Lyhin munkkina oloaika thaipojille on 2 viikkoa, tämä vastannee meidän rippikoulua.
Paljon on ollut nahtavaa ja paljon on viela nakematta.
Ruoka on hyvaa, syomme vain paikallista ruokaa; myos aamiaiset syomme paikallisittain. Meilla on niin hyva opas Riki, joka osaa ohjata meitä.
Terveiset taalta Bangkokista, palataan taas asiaan, kun ehdin paivittaa blogia.

Katukeittiöistä on turvallista syödä, tarjontaa riittää vaikka kuinka paljon, eikä ruoka ehdi pilaantua.
Ylhäällä suolaista ja alhaalla hedelmätarjontaa.

Lähdimme kanaaliveneellä ostoskeskukseen palatsien ja temppelikierron jälkeen. Kuumuudessa kiertäminen on rajallista.Tämä oli yksi hauskimmista kokemuksistamme.Kanaaliveneen pysäkillä, itse emme olisi tänne ilman Rikiä koskaan osanneet.Jatkuva reittiliikenne  on helppoa Bangkokin kanaalireiteillä ja niissä välttyy liikenneruuhkilta. Köyden varassa ulkopuolella keikkuu rahastaja.
Siniset muovit suojasivat veden roiskeilta.Kanaalivenepysäkkejä on tiheästi.Poisjäänti pysäkkimme oli näin vehreä ja viehättävä, melkein keskellä Bangkokia.Moottoripyöräpoliisi täydessä varustuksessa, huom. pistooli. Poliisien kanssa ei kannata joutua kahnauksiin Thaimaassa.Siam Squarella oleva suuri MBK-ostoskekeskus.
Hintataso on edullinen meikäläisittäin. On miellyttävämpää + 40 asteen helteessä kiertää ostoskeskuksessa kuin ulkomarkkinoilla.Olemme menossa ostoskeskukseen sisään yläkerrasta, huom. vasemman puoleinen liikenne.Riki ostoskeskuksen edessä.

Ruokailu tavarataloissa tapahtuu siten, että ensin ostetaan tietyllä summalla kuponkeja ja niitä vastaan ostetaan sitten ruoka. Ilman Rikiä emme olisi osanneet toimia oikein. Ruokailu tapahtuu aina omissa osastoissa ja siellä on pieniä ruokakojuja, joista sitten valitaan se mikä miellyttää.Näin iloisia ihmisiä tapaa tavarataloissa.Pimeys oli tullut sillä aikaa kun vierailimme tavaratalossa, jossa  vierähti monta tuntia. Shoppailu on mukavaa ilmastoidussa tilassa.Illalla tuktuk-kuljettaja tuli tarjoamaan palvelujaan. Tuktuk on kalliimpi kuin taksit! Useimmat vielä vielä hujaavat, vieden asiakkaita sukulaistensa kauppohin.

Taalla on todella kuuma. Elamme nyt kuumaa kautta + 40 ja paallekin. Tama on viimeinen paivamme Bangkokissa. Huomenna aamulla lahdemme Koillis-Thaimaahan Pak Chongiin, joka on noin 3 tunnin ajomatkan paassa taalta. Siella ei ole ihan nain kuuma koska seutu on vuoristoisempaa.
Eilen kavimme Wat Po temppelissa, jossa on valtaisa makaava Buddha ja tama on yksi Thaimaan merkittavimmista temppeleista ja vanhimmista.Hotellimme lähellä on jonkun  prinssin alue, siellä oli kahden aidan takana koiria,
joita kylvetettiin aamuisin meidän kävellessämme ohi. Joka aamu pysähdymme tähän portille koiria katsomaan.Samassa pihassa oli näin kaunis henkien talo.Mitä suurempi talo on, sitä komeampi on henkien talo.Henkien viihtyvyys  talossaan varmistetaan antamalla niille lahjoja. Sopivia tuomisia ovat kukat, erilaiset ruoat ja juomat, kynttilät sekä suitsukkeet, joita voi asettaa talon portaille. Perheet antavat näitä lahjoja joka aamu  Vastineeksi talosta ja lahjoista hyvät henget suojelevat tontin asukkaita ja omaisuutta. Äiti ompeli ulkona kadun varrella  ja lapset tekivät läksyjään.Hotellikadulla sijaitsi pieniä ravintoloita, joissa oli pikkupurtavaa, täällä söimme aamiaiseksi pannukakkuja hyvää oli..
Aamiaisen jälkeen suuntasimme usein pikkupuistoon,  otimme talteen kultasateen siemenkotia, yritämme saada kultasateen kasvamaan Suomessa. Huom.  Riitan kädessä pitkät on palkomaiset kodat, kuori on todella kova ja siemenet myrkyllisiä. Vasaralla hakkasimme kodat rikki.Tämä on todella kaunis puu, Golden Shower. Keltainen on kuninkaan ja buddhalaisuuden väri
Tästä puusta on myös pieni videonpätkä.Tässä puistossa oli mukava vierailla aamuisin, puisto rajoittuu toisella laidalla Chao Phraya -jokeen.


Tämä kyyhky tuli meidän vieremme kujertamaan, katso video kyyhkyn  kujerruksesta.Taksilla ajaminen on halpaa, tässä matkalla James Tailorin hienoon silkkikauppaan. Riki puhuu hyvin thai-kieltä matkaamme on helpottanut huomattavasti
Rikin kielitaito ja Bangkokin erinomainen tuntemus.James Tailorin sillkkikauppa.Ihanat värikkäät silkkikankaat hivelivät silmiä.Tässä silkkikaupan myyjä ja räätäli, jotka puhuivat erinomaista englantia ja he olivat myös hauskoja.
Ostimme 5m silkkikangasta.Baiyoke, tässä  rakennuksessa on maailman korkein hotelli Rakennuksessa on 88 kerrosta, 1740 ikkunaruutua.83:ssa kerroksessa on baari ja hissilippuun kuuluu yksi drinkki..Iltamarkkinoilla kuhinaa riittää. Tavaraa on niin paljon, että pää menee sekaisin suuresta määrästä.Toinen kangas/silkkikauppa markkina-alueella. Täältäkin ostimme silkkiä.Tässä kauppias itse. Mukava mies!Tämä paikallinen myyjä nauroi niin makeasti,että sai meidätkin nauramaan kanssaan pitkään ja hartaasti.Riitta hotellimme edessä  lähdössä taas päivän seikkailuihin!Söimme aamiaisetkin paikallisesti, tässä valmistuu herkullinen nuudelikeitto,
todella edullista, terveellistä ja maukasta. Aterian hin oli n. 1€. Aamiaskeitolla muovituolikuppilassa, todella siisti.Todella herkullista ja maukasta!Riitta ja Riki aamiaiskeitolla. Aterian hinta noin 1€.Thaimaassa näkee myös lemmikkikoiria, tässä  ihana Tzizu.
Olisikohan vähän omia koiria ikävä!Wat Po on Bangkokin laajin ja vanhin temppeli.Paikalla lienee ollut temppeli jo 1500-luvulla, mutta nykyinen Wat Po perustettiin 1781.
Kohokohtana on 46-metrinen lepäävän Buddhan patsas.
Ahtaassa rakennuksessa on hienot ornamenttipylväät. Tästä kuvasta näkyy patsaan suuruus.Buddhan pään takana on ajan patinoimia seinämaalauksia. Aidan tällä puolella on ajan patinoima matkalainen.Uskovat vaihtavat setelinsä kolikkoihin, joita pudottelivat yksitellen patsaan takana oleviin kippoihin.Buddhan jalkapohjat ovat helmiäiskoristeltu, ne ovat patsaan huolellisimmin työstettyjä  yksityiskohtia.Riitta ja Riki makaavan Buddhan vierellä. Rikille käynti Wat Po:ssa oli ensimmäinen.Wat Po on eräänlainen  buddhalainen yliopisto. Kuvassa kellotorni.Sivualttareiden seinistä voi erottaa opettavaisia piirroksia.


 Buddha syntyi tälläisen puun alla. Puun nimin on Sala tree.Keskushallin ympärillä on neljä viharaa, joissa kussakin on suosittuja Buddhan patsaita.Opimme paljon buddhalaisuudesta!Olen ilmeisesti valaistunut, ainakin ilmeestä päätellen blushTässä on suuri seisova Buddha.Komeaa Buddharivistöä.Kultainen Buddha istuu meditoimassa melkein kymmenmetrisen
koristellun kullatun perustan päällä.Arjaa kiinnostivat aina eniten nämä Foo-koirat.Osa on aivan selvästi leijonapatsaita  ja osa on selvästi koirapatsaita. Tämä patsas muistuttaa eniten leijonaa.Vanhoja patsaita oli paljon ihan taivasalla.Komeita portteja näkee paljon kaupungissa.Tässä olemme  menonossa Skytrainin asemalle, teiden yläpuolella on hyvä kuvata liikennettä.Liikenne on välillä melko ruuhkaista ja kaoottista, helpompaa kulkea muilla esim sky trainilla.Tässä skytrainin karttaa.Liput ostetaan lippuautomaatista Huom Rikin uusi hieno kello!.Montaa minuuttia ei tarvitse junaa odottaa. Virkilija vihelsi pilliinsä heti, jos joku uskalsi ylittää keltaisen viivan.Junat ovat melko vaikka tämä ei ole  mikään halpa matkustusmuoto. Junissa oli mukava matkustaa.

Skytrainillä menimme keskustan  alueelle. Siam Paragon on rikkaiden ostoskeidas. Meistä oli hauskaa tarkkailla varakkaita.Katukauppaa Bangkokissa. Kauppias myy uhrilahjoja henkien taloihinTavarataloissakin on Buddhan patsaita.Iltamarkkinoilla oli tunkosta, tunnelmaa ja ääntä
Vierailu kansallismuseossa oli rauhallista siellä ei juurikaan ollut muita turisteja niin kuin temppelialueilla.Kansallismuseossa saimme hyvän johdatuksen moninaiseen  Thaimaan historiaan.Foo-koirat  vartioivat myös museon rakennuksia.
Rakennus 1 Thaimaan historia Sukhothain ja Ayutthayan kuningaskuntien kronikka ja Chakri-dynastian kuningashistoria.Riitta haltioituneena näkemästään.


Kuvat ylhäällä ovat rakennuksesta 1..Rakennus 17: täällä oli  toistakymmentä sokaisevan loisteliasta kullattua kuninkaallista kuljetusvaunua.Tämä liittyy suurrellisiin kuninkaallisiin hautajaisseremonia kulkueisiin.Lomamme aikaan haudattiin kuninkaan sisar ja näimme, että näitä  vaunuja todella yhä käytetään.Kinnaree-hahmo, puoliksi nainen, puoliksi lintu. Tämä kuuluu yleensä temppelien ikonografiaan.Etnologista veistotaiteen kokoelmaan, kasvot katsovat jokaiseen ilmansuuntaan.Kunikaallinen kantotuoli.


Rakennus 12: kivikaiverruksia.Alueella pientä ravintolaa pitävä viehättävä nuori nainen tarjoili meille  maukkaita paistettuja nuudeleita.

Keskellä museoaluetta oli tämä upea durian hedelmiä kantava puu
.Riitta rakastaa duriania.

Sen hedelmä on jopa viiden kilon painoinen, teräväokainen marja, jonka sisusta syödään joko alku- tai jälkiruokana. Siitä voidaan esimerkiksi tehdä kookosmaidon kera hyytelöä. Siemenet ovat syötäviä, kun ne paahtaa kuin kastanjat, kuivaa tai paistaa öljyssä. Hedelmä on kypsä kun sen kuori alkaa halkeilla. Hedelmä tuoksuu pahalta. Maku  on erittäin herkullinen. ainakin Riitan mielestä.
Riitta durianit,,,,,,,
Arja ja durianit!
Durianin sisusta on rakenteeltaan kuin lohkoinen tomaatti, jossa hyytelömäisen nesteen tilalla on kauniin keltaista massaa, jossa on hiukan pehmeitä kuituja joukossa. Hedelmän lohkoja erottaa vaalea, kuituinen väliseinä. Keskellä jokaista lohkoa, massan joukossa on siististi irtoava saksanpähkinän kokoinen, pitkulainen ruskea siemen. Suurin osa painosta on paksua, piikkistä kuorta ja vaaleaa, jäykkää väliseinäkudosta, joka on liian sitkeää syötäväksi. Keltainen syötävä massa on makeaa, pehmeää ja kermaista. Herkullisessa maussa tunnistaa banaania ja kuivattuja viikunoita, manteleita ja vaniljaa.

Seuraavassa esihistoriallisen ajan esineitä.The wheel of law. Lain pyörä!  Pyörä on yksi kaikkein tärkeimmistä buddhalaisista symboleista, koska se edustaa Buddhan opetuksia.
Kymmeniä Buddhan patsaita ja useita Buddhan päitä, erikoisuutena tuolilla istuva Buddha.Itä-Jaavalta hankittu norsujumala Ganesha.Pohjois-Thaimaasta löytynyneitä taide-esineitä,


Viimeisenä iltana lähdimme jokiristeilylle Chao Praya joelle. Upea kokemus!Joella liikenne on vilkasta.Joelta näkee kauniita rakennuksia. Tässä temppeli.


Yleinen sairaala.
Joen varrella oli monia hienoja hotelleja.


Jokilaivan reitillä on paljon pysäkkejä. Paikalliset mielellään käyttävät jokilaivoja välttyäkseen ruuhkilta.Jokilaivan päätepysäkillä. Takaisin tullessa saimme ihailla joella Bangkokin valoja.

Matka julkisilla vesibussilla on halvin risteily Bangkokin Chao Phraya-joella. Meitä yritettiin houkutella turistiristeilylle, mutta Rki pelasti meidät niiltä.
Virtaviivaiset vesibussit hoitavat  matkustajaliikennettä aamukuudesta alkaen.
Viimeinen vene lähtee pitkälle reitilleen klo 19, joten kyytiin pääsee vielä hämärissä.Näin  hauskaa meillä oli iltamarkkinoilla viimeisenä iltana Khaosan Roadilla, reppureisaajien mekassa.
Tavattiin Rikin ystäviä markkinoilla kuvassa Vicky.Ja eikun tatskaa käteen!!! Ei sattunut yhtään.Samanlaiset tietty! Koko käteen. Arja täysin vuoteenomana.Meilla jai paljon viela nakematta Bangkokissa, aika ei riita, olemme kuorineet vasta kerman paalta. Olemme ajelleet takseilla, mika on  erittain halpaa, vain 1-3 euron valilta vaikka ajoimme pitkiakin matkoja. Olemme myos kayttaneet julkista bussia, se oli  varsin mielenkiintoinen lautalattiioineen ja ketterine rahastajineen, mutta linja-autossa oli tunnelmaa ja meilla oli hauskaa.No siina oli asiaa taas talla kertaa. Paivitan blogia taas kun loydan koneen missa voi kirjoittaa. Terveisin maailmanmatkalaiset.Uloskirjoittautuminen hotellista aikaisin aamuyöstä.Miellyttävä taksikuski vei meidät lentokentälle puoliseitsemäksi.


Pak Chong

Thaimaan koillisosaan matkailun kasvu ei ole paljoa  vaikuttanut. Sinne voi edelleen paeta turistivirtoja ja saada käsityksen perinteisestä Thaimaasta, joka on nopeasti katoamassa. Maan  koillisosa on laajaa, karuhkoa ylätasankoa, pohjoisessa ja idässä alue rajoittuu Mekongjokeen. Kulttuuriperinteet ovat säilyneet alueella paremmin kuin muualla. Yhdessä voimakkaiden lao - ja khmer-vaikutteiden kanssa ne vahvistavat erityisesti murteiden, tapojen, ruokien, juhlien, kansantanssien ja musiikin alueellisia piirteitä.

Täällä on vietetty jo pari päivää ja nautittu maalla olosta tämä on varsinaista lomaa. Tänään kävimme retkellä Khao Yain kansallispuistossa. Maisemat olivat aivan mahtavia. Tehtiin ihan kunnon vaellus vesiputoukselle, vaikka nyt on ollut niin kuivaa, ettei vettäkään ollut paljon, joten putoukset näyttivät pieniltä. Nähtiin apinoita ja kuultiin eri apinoiden huutoja. Gibbonit konsertoivat aamulla. Uima-altaalla käymme aina kun on päivän kuumin hetki. Talo on ihan maalla heldelmäpuita puutarhassa, takapihalla banaanipuita, etupihalla mangoja, lohikäärmehedelmiä ja jotain mitä en tiedä. Jatkan taas toisella kertaa lisää.
Olemme juuri saapuneet  taloon  Pak Chongiin. Pikkuneiti Nice 7 v kotirappusilla.Nicea hymyilyttää lomalla Thaimaassa.

Tämä jättiperhonen löytyi pihasta  pihasta.. Emme ole koskaan näin suurta perhosta. jonka siipienväli  n. 20cm.Kukkia ja kukkivia puita on  piha täynnä.Villiorkidea kukkii pihassa.Pihan lampi on todella rehevä. Paratiisissaki on käärmeitä.   Riitta kävivät joka päivä monta kertaa hiipimässä lammen rannalla kameran kanssa ottaakseen kuvia tästä käärmeestä, joita tässä on nähty. Mutta jos Riiitta olisi tiennyt enemmän tästä käärmeestä hän ei olisi koskaan hiipinyt lammen rannalla, sillä  kuningaskobra on maailman suurin myrkkykäärme. Se voi kasvaa 5,5 metriä pitkäksi, kohottautuessaan korkeutta voi olla noin 175-185 cm ja painoa jopa 10 kiloa. Sen nahka on musta, vihertävä tai ruskea, ja siinä on usein keltaisia raitoja. Sen niskan kohdalla on hupuksi kutsuttua nahkaa. Kuningaskobran leukaluut eivät ole luutuneet, joten se voi levittää kitansa saaliin koon mukaan. Onneksi me olemme niin isoja ja leveitä, että tämä asia ei koske meitä. Kuningaskobran myrkkyhampaat voivat kasvaa noin 1,25 cm pitkiksi.
Uima-altaassa  pulahdimme päivittäin.Siinä missä Suomen talojen pihoilla on linnunpönttöjä, jokaisen thaimaalaisen
talon pihalla on pylvään nokassa oma asumus henkiä varten.Kuningaskobra tekee 2040 munaa joita naaras hautoo paastoten 6080 päivää, mutta lähtee pesästä hetkeä ennen kuoriutumista; poikaset ovat kuoriutuessaan 4550 cm pitkiä ja heti kolmituntisina käärmeet (kuningaskobrat) ovat tappavia. Myös koiras partioi pesän lähistöllä.
Ruoka on hyvää eikä liian tulista.Hedelmätoreilla tarjonta on kaunista katseltavaa. Tässä rambutania.
Rambutan on saksanpähkinän kokoinen hedelmä, jonka peittää muutaman senttimetrin mittaisilla pehmeillä piikeillä verhottu nahkamainen kuori. Litsille läheistä sukua olevaan rambutania kutsutaan myös "karvaiseksi litsiksi".Pelottavasta ulkonäöstä huolimatta rambutan on herkullinen hedelmä. Kuoren alla valkoinen, mehukas hedelmänliha ympäröi soikeaa kiveä. Kiveä ei syödä. Rambutanin maku on raikas ja aromaattinen. Rambutania syödään sellaisenaan, hedelmäsalaateissa tai käytetään itämaisten ruokien valmistukseen.


 

Jakkihedelmät ovat suuria, vain harvoin alle 25 senttimetriä läpimitaltaan. Suhteellisen nuori, noin 10 senttimetriä halkaisijaltaan oleva, puu voi tuottaa jopa 36 kilogramman painoisia, 90 senttimetriä pitkiä ja 50 senttimetriä läpimitaltaan olevia hedelmiä.


 

Jakkihedelmä on maailman suurin puussa kasvava hedelmä ja se muistuttaa maultaan anasta. Meillä oli niin hauskaa yrittäessämme nähdä näitä hedelmää. Tiesimme, että sitä kasvaa naapurissa ja kävimme etsimässä niitä monta kertaa naapurin tontilta. Emme löytäneet niitä. Riitta loistavalla thaikielllään kysyi naapurin pojalta, voisiko hän näyttää meille Jack fruit:in, eli thaiksi kanoon, poika ihmetteli miksi Riitta haluaa lähteä kanootilla melomaan. Loppujen lopuksi naapurin tontilla oli paljon näitä Jakki hedelmiä (Kanoon), mutta luulimme niitä durianiksi, koska nämä hedelmät muistuttavat niin suuresti toisiaan, kyllä meitä on naurattanut monta kertaa makeasti sen jälkeen. Nyt olemme maistaneet kumpaakin hedelmää ja pidämme molemmista ja tunnemme eron hedelmien välillä.

Lohikäärmehedelmä on kaktushedelmä, jossa ei kuitenkaan ole piikkejä.
Halkaistun tai lohkotun hedelmän voi syödä lusikalla tai sen voi kuoria ja pilkkoa pieninä kuutioina naposteltavaksi. Hedelmälihassa on paljon pieniä, mustia ja syötäviä siemeniä, mutta paksua kuorta ei käytetä.  Maku on hyvin mieto muistuttaa hieman kiwi hedelmää.Tätä kutsutaan myös pitayaksi.
.


Ananas tehty näin kauniisti ruusukkeiksi.Vaaleanpunaisia kananmunia! Ovatko kanat vaaleanpunaisia? Tuskin, nämä ovat hitaasti kypsytettyjä munia,
ne haudataan maahan pitkäksi aikaa ja sitten ne värjätään tämän värisiksi erotuksena tavallisiin kananmuniin.
Maistoimme myös näitä ja hyvää oli.Torilla on myynnissä kaikkea mahdollista, tässä pieni osa kemikaali-osastoa.Hedelmiä on tarjolla paljon, olemmehan hedelmien maassa!Kalatarjontaakin on, kala on todella kallista Thaimaassa!

Khao Yain kansallispuisto on Thaimaan vanhin ja  hienoimpia kansallispuistoja, jossa on luonnonkauneutta, verraten rikas kasvillisuus ja eläimistö ja laajoja alueita vuodenaikojen mukaan muuttuvia trooppisia metsiä. Puiston pinta-ala on 2172 km2  käsittäen suojeltua metsää ja viidakkoa sekä kukkuloille ja vuorille (korkein 1328 m:n Khao Laem) levittäytyvää savannia. Alueella on päällystettyjä teitä ja kymmenkunta merkittyä retkeilypolkua. Ainakin  25 nisäkäslajia käsittävään eläimistöön lukeutuvat norsut, tiikerit, leopardit ,Aasian mustakarhut, malajinkarhut, muntjakit ja sambarhirvet. Siellä oli useita eri apinalajeja, lintuja ja perhosia.
Olimme heränneet varhain  ja lähdimme heti aamusta retkellemme Khao Yain kansallispuiston jylhiin maisemiin. Thaimaalaisille puisto on  ilmainen, meille sisäänpääsy oli 9,75/henk.Tässä näkyy  maisemien  monimuotoisuus.

Aamulla oli vielä vähän utuista, mutta Nice oli virkeä.
Thaimaalaiset käyvät alueella omalla tyylillään, tässä  paikallinen linja-auto.
Olemme menossa katsomaan onko vesiputousta ollenkaan kun on kuiva kausi,  vettä ei ole satanut moneen kuukauteen.
Heti alkumatkasta näimme   sambarhirviä.Sademetsän polulla oli ihanan varjoisaa.Nice istahti juurakolle kuvattavaksi.Riitta, Nice ja eväshetki.Tämä neiti ei lähde edes luonnonpuistoon ilman  vaaleanpunaista käsilaukkuaan jossa on aina
lasten meikkipussi peileineen ja muine tärkeine tykötarpeineen
Tälläinen on vesiputous on parhaimmillaan.Tässä sama paikka nyt kuivana kautena.
Nice on aina valmis kuvattavaksi.Sydäntehvehdys!Thai tervehdys.Näitä pikkuveitikoita näimme lukuisia..

ja  erivärisiä.Lehden päällä valkoinen hämähäkki, joka hyppi kuin heinäsirkka.Merkillinen ötökkä näyttää höytyvältä.Puunrunko on täynnä valkoisia hämähäkkejä, emme  ollut koskaan nähneet mitään tämän kaltaista.
Riki ravisti puunrunkoa ja ilma oli valkoisenaan hämähäkkijä.Mitähän kiinnostavaa tuolla on! Gibboneiden ääniä kuultiin, mutta mitään ei nähty. Ne oleskelevat korkealla puunlaivoissa.Sademetsää.Komea apina,  lajista ei ole varmuutta jonkilainen paviaani!Upea ilmestys! Kuka katsoo ketä!Seuraava vesiputous. Rappusia oli paljon ja lämpötila + 40 astetta.
Nice käsilaukkuineen pikkukaloja katsomassa.Siellä niitä kaloja uiskentelee.Pieni vesiputous, sadekautena tässä virtaa pajon  vettä.
Retkemme on lopuillaan ja Nice jaksanut kävellä urhoollisesti pitkiä matkoja luonnonpuistossa.Villinorsuja emme nähneet mutta niiden jätöksiä runsaasti kylläkin.Onnistuivatko  kuvat? Nice kysyi aina: får jag se?Paluumatkalla poikkesimme katsomaan kesytettyjä norsuja, villinorsut pysyivät tällä kertaa piilossa.On kuuma ja vedellä on mukava loiskuttaa ja vilvoitella.
Helmeilevä juoma retken päätteeksi oli tarpeen!

Olemme päässeet tutustumaan thaimaalaisten ystäviemme kautta thai-kulttuurin syvempään ytimeen. Olemme saaneet paljon uusia ystäviä.

Moderneja ostospaikkoja on  ja kuitenkin markkinatyyppiset pitävät edelleen pintansa ja markkinoilla tietysti hinnat ovat halvemmat. Thaimaalainen ruoka on todella hyvää ja ei mitään kovin tulista. Tulisuuden voi aina lisätä jälkikäteen. . Nyt istumme iltaa thaimaalaisten ystäviemme kanssa syöden thairuokaa.  Terveisin matkalaiset maailmalta.
Nice kanssa uimassa. Thaikuvassa on aina sormet pystyssä.Nautinnollisia uimahetkiä altaalla ja ihanan vilvoittavaa kuumuudessa.
Nice nautiskelee.Nicella aina yhtä hauskaa vedessä.Riitta opetti Nicen hyppäämään altaan reunalta ilman apuvälinettä.
Tämä iso jättitoukka oli eräänä aamuna pihassa, komea  perhostoukka, jonka nimesimme  yksisilmäiseksi!Villen  piha on täynnä toinen toistaan upeampia kukkia. Ruskea emä pentuineen  pihalla koirat toimivat lähinnä vahteina, mutta ovat myös oikeita  kullannuppuja.

Kingi on  lemmkkikoira, kiltti kuin mikä!
Kuninkaskobraa kannattaa varoa, vaikka myrkky ei ole erityisen vahvaa,
mutta sen myrkkyrauhasissa on niin paljon myrkkyä, että se voisi tappaa elefantin tai 20-30 ihmistä.

Kukkivia puita  pihassa.Nyt oli mangoaika; tässä erilaatuisia mangoja, joka aamu poimimme kypsiä mangoja mangopuusta . Tässä päivän satoa.

Auringon laskettua alkoivat sammkot kurnuttaa, tämä iso Saku pongattiin yhtenä iltana nurmikolla, mutta kovimman äänen piti iltaisin pienen pieni sammakko.Oikea rupikonna!Gekkoja on paljon, ne ovat hyödyllisiä,sillä ne syövät lähinnä hyönteisiä eivätkä tee ihmiselle mitään.Tämä oli ainoa sadepäivä. Lähdimme läheiselle vuorelle katsomaan suurta vesiallasta ja upeita maisemia.Olemme pilvien yläpuolella  Aurinko alkaa jo pilkottaa ukkospilvien takaa. Ravintolan pihassa oli keinu ja Niceä pelotti  paljon.

 Pak Chongin pikkukylässä Skandinaavia on hyvin edustettuna, ja Nidin ravintolasta saa herkkuja kaikista näistä maista!


Nidillä on  ihana kukkamyymälä täynnä toinen toistaan ihanampia orkideoita!Riki auttaa Niceä thaikielen koukeroissa. Nice on hyvä oppilas.Vietimme kolmet eri syntymäpäivät matkamme aikana, tässä Nicen serkun  Dimin synttärit!
Jan-Egil oli ihan itse tehnyt maukkaan synttärikakun.
Jan-Egil on  etelä-Norjasta ja puhuu hyvää ruotsia ja on mukava, hauska ja loistava isäntä! Jan- Egil on Nidin puoliso ja käy 9 kertaa vuodessa Thaimaassa, pitkä kotimatka

Kaunis silkkimekko, olisiko tämä kaunis päälläni? Pieneltä näyttää.Sillkipukujen ompelimossa, vasemmalla omistaja, Riitan ja Rikin välissä ompelijatar, joka teki Riitalle kauniin silkkimekon.Aito thaihieronta mikä  kokemus, melko kivuliaskin, hieroja oli taitava ja 1,5 h hieronta maksoi 3.65€, mutta maksoimme mielihyvin hyvästä työstä enemmän.
Hieroja tuli kotiin hieromaan.Oli aika viettää Nidin syntymäpäiviä! Tämä tyttö on yksi Nidin ravintolan tarjoilijoista.Nid, syntymäpäiväsankari Jan- Egilin halauksessa.
Kakku oli  Angry Birds-kakku, mutta tämä kakku ei ollut Jan-Egilin tekemä!Iloisia juhlavieraita.Myös kaikenikäisillä lapsilla.Nice oli tohkeissaan vauvasta ja oli innokas pitämään häntä sylissään.Näin hauskaa meillä oli Nidin syntymäpäivillä ja koko lomamatkalla.Nice ja isosisko.


Thaimaalaiset juhlat olivat hauskat, me saimme olla mukana kuin parhaat ystävät konsanaan.
Tarjolla  paljon hyvää ruokaa ja  juomaa, saimme  paljon uusia ystäviä!Riki ja Nicen ahkera mummu
Thaikielen taitajat vaihtavat päivän kuulumisia  Riki  puhui Bangkokin murretta paikalliset kysyivät miksi et opettele Khoratin murretta.
Mummolla on kädessään banaanin kukkia, jotka hän käytti osaksi päivän ateriaa.Portin toisella puolella naapurin pellolla oli  vesipuhveleita ruokailemassa.Lootuksen kukka edustaa puhtautta, henkistä valaistumista ja kauneutta useimmissa Aasian kulttuureissa. Esimerkiksi buddhalaisuudessa on tarina, jossa Bodhisattva ojentaa Gautaman äidille Maajalle lootuskukan ilmoittaessaan tälle tulevan maailmanopettajan syntymisestä

Usein hindujumaluudet ja Buddha kuvataan istumassa tai seisomassa lootuksen muotoisella alustalla, lootusvaltaistuimella.

Tämä Intiasta kotoisin oleva kukkiva makean veden kasvi maistuu aasialaisille  myös ravintona, ja siitä voidaan käyttää ateriaksi oikeastaan kaikki kasvin osat: kukat, siemenet, heteet, vihreät lehdet ja juuret.Lootus alkoi juuri kukkimaan puutarhassa.Tämä komea rakennus on rakennettu Thaimaan merkittävämmän munkin kunniaksi.
Tässä patsas munkista.


Nice luostarin puutarhassa.Riitta ja Riki.

Luostarilla on todella kaunis puutarha, kuten kaikkialla täällä.  Puutarhat on suunniteltu fengshui-tyyliin ja ne ovat hyvin hoidettuja.
Pensaseläimissä on sisällä rautakehikot tukena.Kävimme Khoratissa joka kasvava kaupallinen keskus  ja Thaimaan toiseksi suurin kaupunki Khorat (oikeastaan sen nimi on Nakhon Ratchasima). Mekin tietysti vierailimme paikan isoimmassa tavaratalossa shoppailemassa. Lomalla on niin ihanaa shoppailla, kukaan ei huuda.
Nicelle sai  uudet korkokengät joita hän tässä ylpeänä esittelee. Klacskor.Kenkäkaupat ovat suosikkejamme Thaimaassa.Auton pakkeeraaminen autohalliin tapahtuu normaalisti, mutta kun olet lähdössä pois, eteen on saatettu parkkeerata auto.
Mikä sitten avuksi? Ei hätää:kaikkien  autojen vaihde on jätetty vapaalle ja ne työnnetään vain pois oman auton edestä. Tässä meidän automme edestä tönätään
autoa pois tieltä,  usein jouduimme työntämään useampaa autoa, ennenkuin oman saimme oman automme pois parkkihallista. .Täällä valmistetaan kaikkea mahdollista keramiikasta, kuten näitä ihania kiinalaistyylisiä leijonapatsaita Leijonanpatsaat myydään aina pareittain.
Uros leijonalla  on pallo tassun alla ja naarasleijonalla on poikanen tassunsa alla.Teimme retken vesiputouksille, ostimme mukaan evästä ja  uimme ihanassa luonnonkauniissa joessa.Upeat vesiputoukset, hivelevät silmiä.Kaunista ja rauhallista Puiden latvoissa lenteli suuria kauniita perhosia. Vaikka olemme matkustaneet paljon tämä oli yksi elämämme hienoimpia kokemuksia.Vesi virtaa, vaikka on kuiva kausi.Ihana vilvoittava vesi todella nautinnollista.Nice nauttii uimisesta.Paluumatkalla bongasimme tämän mielenkiintoisesti lastatun auton. Suomalainen liikkuva poliisi taitaisi hieraista silmiään.
Iltamarkkinoilla Pak Chongissa, tämä on liikenneympyrä.Pak Chongin iltamarkkinoilla oli tarjolla ruokaa ja vaatteita.Iloinen perhe hoitamassa yritystään iltatorilla.Silkkiäistoukat ovat thaimaalaisten suurta herkkua. Riki söi näitä me muut emme.Talot rakennetaan usein niin, että taloon  alle jää tyhjää tilaa; siellä on kiva vaikka lekotella riippukeinuissa.Pak Chongin itsepalvelupesula.Kampaajalla oli ihan pakko käydä jo hinnan ja nautinnon vuoksi.  Pesu ja föönaus + mani- ja pedikyyri 1.22€Nice isosiskonsa käsittelyssä, hiusten leikkaus, pari raitaa, + mani- ja pedikyyri.Tässä lopputulos viehkeine kiehkuroineen!Banaanit kypsytetään terassilla.Vaikka Nice on lomalla läksyjä pitää tehdä välillä.Serkukset Kim Ja Nice.Tässä leikissä ollaan hampurilaisbaarissa ja kommunikointi tapahtuu thaikielellä.
Minulle järjestyi tapaaminen paikallisen sairaalan ensiapuasemalla, tässä thaimaalainen kollega.
Sairaanhoitajan työvuoro Thaimaassa on n. 16 h.Sininen puku on opiskelijan vaate. Sairaanhoitajan palkka n. 9000 baht/kk,  n.219€  Hoitajat kyselivät meidän palkoistamme ja työaijoistamme ja  ihmettelivät sitä!
Kerroin heille  maamme kalliista elintasosta ja asuntojemme kalleudesta, sekä pitkästä talvesta, jolloin meidän  on pakko lämmittää asuntojamme ja miten kallista eläminen on Suomessa.

Työolosuhteet olivat samantapaiset, mutta vanhanaikaisemmat.  Pääsin katsomaan ensiapuhuonetta. Sairaanhoitaja joutuu tekemään paljon itsenäisiä päätöksiä sillä
lääkäreitä on vähän. Puhelinkonsultaatiot ovat yleisiä.Ihastuttava pikku puisto.
Nice käsilaukkuineen puistossa.Tasokas maisemaravintola, läheisen vuoren rinteellä. Kamikatze oli sinisen juoman nimi ja teki tehtävänsä.
Loistavat ruoka-annokset.Minun erityisherkkuni Tom Yam!Juomatkin on kauniinvärisiä!Nice ja thaitervehdys!Auringonlasku on maisemaravintosta katsottuna kaunis. Rikin syntymäpäivä 8.4 ja yllätyskakku!Riki, syntymäpäiväsankari.Leppoisaa lomanviettoa Nice ja KingiLady ja  Kingi!Kingi ja Lady,   talon vahdit!Pääsimme tutustumaan  munkkiluostariin  lähikorttelissa.
Tässä vanha rakennus, johon on kerätty tärkeitä vanhoja  esineitä. Ihmiset hakevat parannusta itselleen
liimaamalla kullatuja lappuja niinhin kohtiin patsasta, joissa heillä on sairautta omassa kehossaan.Seinillä on Buddhan tarina kuvina, tässä hän on saavuttanut Nirvanan ja on valaistunut.Meihin pirskoteltiin pyhää vettä!Lahjaksi veimme munkin aloituspakkaus, jossa on kaapu, peseytymisvälineet, ym.  tarpeellista nuorelle aloittelevalle munkille.Tämä luostarikoira muistutti elävästi Enjaa!Täälläkin naga-käärme suojelee luostariaJa Foo koira.

Tama ja huominen paiva viela ja sitten matkustamme kotiin. Seuraavana paivana, kun me  lahdemme, thaimaalaiset viettavat uutta vuottaan eli song krania.  Silloin vesi lentaa ja kaikki haluavat kastella toisensa, sita suurempi hupi mita salaisemmin toisen paaset yllattamaan ja kastelemaan. Ha-haa. No, tietysti taalla Pak Chongissa aloitetaan paivaa aikaisemmin kuin muualla Thaimaassa, joten voi meilla olla huomenna marka olo. Laukun pakkaaminen edessa. Kortteja en ole kirjoitellut kun se on  niin tylsaa puuhaa lomalla. Itse matkakertomuksen kirjoitan sitten kotona ja liitan paljon kuvia. Terveiset vaan matkalaisilta.Nid järjesti meille läksiäiset tarjoten  hienon  illallisen thaimaalaisittain, Ihastuttava ja vieraanvarainen Nid!Nice ja Nid.Nicen täti, joka asuu Ruotsissa.Mummu saa Nicelta suukkoja, haikeaa!!Kaikki pöytäkoristeemme kukat ovat eläviä ja poimittu Villen puutarhasta.Kuin pisteenä i:n päälle kylässä oli viimeisenä iltana kyläjuhlat, "Iltamat"!Kaikki kyläläiset oli kutsuttu ja me "farangitkin " menimme paikalle. Farangi tarkoittaa länsimaalaista.Mukana oli sekä perinteisiä thaimaalaisia tansseja ja lauluja, mutta myös paljon komiikkaa.Nämä kyläjuhlat olivat järjestetty erään  perheen toimesta, siinä toivossa ettei heidän pojikansa tarvitse mennä armeijaan.
Thaimaassa arpa ratkaisee armeijaan menon. Meillä kaikilla oli hauskaa, Saimme jopa mikrofoni käsiimme.
Olen liittänyt esityksestä videon joka on muiden thaimaan videoiden kanssa sivuilla..


Kuinka ollakaan, viimeisenä päivänä annettiin tsunami-varoitus, seurasimme asiaa tiiviisti tv:stä, vaikka itse tsunami ei olisi yltänyt  meihin asti,
olimme sisämaassa ja vuoristossa. Toinen asia mikä olisi voinut vaikuttaa kotiin lähtöömme, oli Finnairin teknisten lakko, mutta ei sekään
haitannut lentoamme mitenkään.
Sitten oli kotimatkan aika. Tilasimme taksin, joka tuli Bangkokista asti meitä hakemaan lentokentälle klo 2 yöllä. Hinta  oli vain 44€
Melko hurjalla taksikyydillä vihdoin Bangkokin lentokentällä, ehjänä! 18 miljoonaa ihmistä poistui tänä yönä Bangkokista viettämään song krania maaseudulle sukulaistensa luokse ja vastaantuleva liikenne oli kaameata ja kaoottista. Pimeässä valot vain vilkkuivat silmissämme välillä liikenne seisoi kokonaan. Taksi oli iso vanha romu, ja kuljettaja ajoi koko matkan 120km/h. Riitta istui kädet silmillä  peloissaan ja mutisi koko ajan päästäkää minut pois menen bussilla, Bangkokiin. Riitan mielestä Arja istui toteemipaaluna vieressä, lentokentällä myönsin, että kyllä minäkin pelkäsin ja paljon. Riki totesi rauhallisesti, että mies on selvinnyt elossa tähänkin asti, vanha mies.Bangkokin lentokentällä, kotimatkalle lähdössä.


Viimeiset  thai-tervehdykset  koneessa.Nousussa.Näkemiin  ihana Thaimaa.


Lentoaika reilut 10h.Kotimaan  saariston yllä.Luminen maisema odottaa.
Lähellä ollaan.Home sweet home.

Kanaaliveneen matkassa!
https://www.youtube.com/watch?v=sP1spVm_kLc

Kyyhky istahti puistossa samalle penkille kujertamaan!
https://www.youtube.com/watch?v=xvrtgrMNKBE

Biologian oppitunti puusta nimeltä Golden shower!

https://www.youtube.com/watch?v=acDs9vqHDlQ

Bankokin iltamarkkinoilla.

https://www.youtube.com/watch?v=ldzzQe620pQ

Khao Yain kansallispuiston aamunääniä mm gibbonit laulavat.

https://www.youtube.com/watch?v=_DX7aIVw0n8

Kyläjuhlat

https://www.youtube.com/watch?v=rC9vPXzjRno