Ohessa juttu iltasanomissa Bremenistä.

Bremenin joulutori on legenda


Julkaistu: 13.12.2011 6:00
 

Hansakaupunki Bremenin joulutorilta löytyy myös suomalaisväriä

Kun Suomessa roiskaistaan talot pitkin pellonlaitoja, Saksassa kaupungit ovat intiimin tiiviitä, kujat kapeita ja talot vanhoja. Jos sota hävitti, ne rakennettiin uudelleen.

Väistämättä keskiaikaisessa hansakaupungissa Bremenissä tulee joulumielelle, vaikka sää Weser-joen rannoilla on sumuinen ja harmaa, ihan kuten Suomenlahden sopukassa Viipurissa.

Puisten kojujen yllä leijuu paahdettujen manteleiden ja lämmittävän Glüchweinin tuoksu. Bremenissä ei todellakaan jää nälkä, eikä myös pussinpohja paista, jos pysyy erossa kymmeniä euroja maksavista perinteisistä puu-ukoista, Erzgebirgeistä. Tujakka hehkuviini maksaa pantteineen 5 euroa, pantitta kakkosen. Puuhiilillä prääsätty muhkea bratwurtst lohkeaa 3,5 eurolla.

Lippu vie hunajan luo

Tuollahan liehuu Suomen lippu! Kyltti mainostaa arktista suomalaista hunajaa. Asiakkaita parveilee; suomalaiset ovat myyneet herkkua Raatihuoneentorin joulumarkkinoilla jo vuosia.

Hunaja tulee toki Lapista, mutta Lapista Rauman vierestä.

- Jos joku kysyy, kerromme kyllä, missä tämä meidän Lappimme on. Emme huijaa. Monella on mielikuva lumisesta Lapista ja se tuo iloa harmauteen, myyjä Jaana Veikkola kertoo.

Muista toivoa!

Schlachte Magic -joulutori Weserin rannalla on ihan toisenlainen kuin Raatihuoneen ja St Petrin tuomiokirkon väliin ahdetut markkinat. Siellä pyritään keskiaikaiseen tunnelmaan lyhdyin, vaattein ja osin myös kapinein. Krääsääkin toki on mukana.

Kun palaa päätorille, täytyy hieraista kaupungintalon vieressä kököttävän patsaan jalkoja. Kuten monet kuuluisat taideteokset, myös tämä Grimmin satuun perustuva Bremenin soittoniekat -patsas on melko huomaamaton: päällekkäin seisovat aasi, koira, kissa ja kukko.

Silti jokainen, siis jokainen, ohikulkija ottaa aasin jaloista kiinni ja viettää hiljaisen hetken. Hän toivoo.

 
Lue lisää aiheesta: Bremen , saksa