Nyt se sitten on varmistunut eli matka Japaniiin! Minulla oli niin paljon palkintopisteitä Finnairilta ja kun heillä oli hyvä palkintotarjous hintaan 499€ + pisteitä 9000. Onhan se tuohon hintaan lähdettävä toukokuiseen kukkivaan Kyotoon.Kaikki on nyt valmiina, majoitukset ja junapassit yms.

Japani

Hillityn kulttuurin maa

Tokio
 

Tyynen valtameren ja Japaninmeren välissä sijaitseva Japani koostuu yli 3000 saaresta. Maan kulttuuri pohjautuu aasialaisiin kulttuureihin, mutta eristyksessä elävään saarivaltioon on kehittynyt aivan omanlaisensa elämäntapa. Vanhoja perinteitä kunnioitetaan, buddhalaisuus ja shintolaisuus vaikuttavat vahvasti jokapäiväiseen elämään, vaikka etenkin suurkaupungit ovat hyvinkin nykyaikaisia. Japanissa arvostetaan siisteyttä ja täsmällisyyttä ja muodollinen tapakulttuuri ohjailee arjen lisäksi myös liike-elämää. Kättelyn sijaan yleisempi tapa tervehtiä on perinteinen kumarrus.

 

Kirsikankukkien maa

Kioto
 
Maaliskuun viimeisinä päivinä puhkeavat kukkaan kirsikkapuut, joita voi olla tuhansia esimerkiksi temppelien puutarhoissa ja puistoissa. Myös vuorenrinteet peittyvät villikirsikoiden vaaleaan huntuun. Kukinnan etenemisestä tiedotetaan uutisissa ja kukkien puhjettua japanilaiset kerääntyvät suurin joukoin puiden alle juhlimaan, syömään, juomaan ja laulamaan. Kirsikalla on monia symbolisia merkityksiä, se symboloi mm. vaurautta ja elämän lyhyyttä ja sitä on käytetty uskonnollisissa seremonioissa. Kirsikkapuun alla ovat syntyneet monet runoteokset ja runollisesti kirsikan sanotaan olevan japanilaisen sielu.
 

Tokio, Kioto ja Osaka – kolme erilaista kaupunkia

Osaka

Japani
 
Japanin pääkaupunki Tokio on maailman suurimpia kaupunkikeskittymiä noin 36 miljoonalla asukkaallaan. Metropolilta puuttuu varsinainen ydinkeskusta kokonaan, sillä Tokio on itse asiassa kokoelma yhteenkasvaneita pikkukaupunkeja. Valtavista mittasuhteistaan huolimatta Tokio on ystävällinen ja mielenkiintoinen kaupunki, joka tutustuttaa vierailijan nykypäivän huipputeknologian ja menneen ajan kulttuurin sekoitukseen.

Keisarillisena pääkaupunkina aikoinaan toiminut, nykyään noin 1,5 miljoonan asukkaan Kioto on Japanin kulttuurillinen helmi, jossa perinteisiä kortteleita vaalitaan eikä pilvenpiirtäjiä suosita. Peräti 17 kaupungin historiallisista monumenteista mainitaan Unescon maailmanperintöluettelossa. Täällä on puusta rakennettuja vanhoja temppeleitä, hienoa puutarha-arkkitehtuuria, geisha-taloja, teehuoneita, ruokatoreja ja samurai-elokuvien kuvaamiseen sopivaa miljöötä.

Lähes kolmen miljoonan asukkaan Osaka on vanha teollisuuskaupunki, vilkas kaupan ja yöelämän keskus sekä kulinaristien keskuudessa tunnettu "Japanin keittiö", jossa vanhasta ajasta muistuttavat temppelit seisovat sulassa sovussa pilvenpiirtäjien kanssa. Osakalainen mielenlaatu poikkeaa tavanomaisesta japanilaisesta, sillä kauppa on aina ollut niin keskeisessä asemassa; osakalaisen sanotaan syntyvän taskulaskin kädessä ja tervehtivänkin kysymällä "mitä ansaitset?"
 
Edelliset ovat poimintoja Kaleva Travelin sivuilta Japanista. Emme matkusta Kaleva Travelin matkalla, vaan olemme itse järjestäneet majoituksen yms, matkaan liittyvän. Majoitumme ensin Kiotoon, viikoksi ja sitten siirrymme Nagoyaan vielä 3 päiväksi. Suurena apuna on junapassi, joka ostetaan täältä valmiiksi ja sillä saamme kulkea vapaasti luotijunilla ympäri eri kaupungeissa nähtäävyyksiä katsomassa. Suunnitelmissa on katsoa Kioton nähtävyydet, Osaka, Nara ja sitten ehkä Nagoyasta käymme vielä Tokiossakin. Kaikki on auki. Pelkästään Kiotossa on 17 Unescon perintökohdetta. Tämä on ollut myös yksi haave, johon ei ole vielä tullut lähdettyä, Kari aikoinaan on käynyt siellä työmatkalla ja nähnyt nuo paikat. Nyt minulle tarjoutui edullinen mahdollisuus matkustaa aivan toisenlaiseen Aasiaan. Valitettavasti tuo kirsikankukkien aika on ohitse, mutta toukokuu on muuten Japanissa erityisesti kukkien aikaa. Maltan tuskin odottaa!