Unkarin pääkaupunki Budapest on suosittu kaupunkilomakohde, jossa uusi ja vanha kulkevat rinta rinnan ja joka kuuluu niihin harvoihin Euroopan kaupunkeihin, jotka pystyvät tarjoamaan kaikille jotakin. Se on turvallinen, edullinen ja mielenkiintoinen lomakohde, jossa vietetty loma on lähes aina unohtumaton kokemus. Budapestin kaupunkikuvaan kuuluu monenmoista maastoa Linnavuoren ylhäisistä maisemista Pestin puolella olevaan tasaiseen ydinkeskustaan ja Pestin muihin kaupunginosiin, joissa viihtyvät niin paikalliset kuin turistitkin.

Vanhaa arkitehtuuria Linnavuorella Budapestissa
Linnavuoren alueella on paljon turisteja kiinnostavaa, kuten kaunista vanhaa arkkitehtuuria, suuria puistoalueita sekä museoita ja gallerioita.

Buda

Tonavan läntisellä puolella sijaitseva Buda on kukkulaista ja metsäistä aluetta ja kattaa kaupungista noin kolmasosan. Alueella on paljon turisteja kiinnostavaa, kuten kaunista vanhaa arkkitehtuuria, suuria puistoalueita ja muuta luonnollista sekä museoita ja gallerioita. Alueen kukkulat ja luonnonalueet taas tarjoavat hienoja näkymiä sekä mahdollisuuden päästä pois kaupungin hälystä.

Parhaita näkymiä Tonavalle ja Pestiin tarjoaa Linnavuoren lisäksi Gellértinvuori. Buda on paikka, jonne lähdetään katselemaan nähtävyyksiä ja kylpylään, mutta sen alueella on vähän ostosmahdollisuuksia, ravintoloita ja yöelämää verrattuna Pestiin. Budan puolella sijaitsee jonkin verran majapaikkoja, mutta parhaat majapaikat ovat Pestin puolella, ja jos Tonavan länsipuolelle haluaa majoittua, kannattaa varmistaa, että majapaikalta on helppo kulkea muualle kaupunkiin.

Linnavuori

Linnavuoren pohjoisosaa hallitsee Budapestin vanhakaupunki, joka oli keskiajalla aatelittomien asuinaluetta. Nykyään täällä on paljon hallintorakennuksia, eikä Linnavuoren muurien sisällä ole paljon asukkaita. Vanhankaupungin katujen varret täyttyvät päiväsaikaan etenkin kesäkauden aikana matkailijoista, jotka tulevat ihailemaan pienten katujen värikkäitä taloja sekä tutustumaan alueen museoihin, kirkkoihin ja muihin vierailupaikkoihin.

Vaikka tämä on vanhaa aluetta, jolla on paljon tunnettuja nähtävyyksiä, on siellä myös uusia ja vähemmän tunnettuja. Näihin kuuluu 2010-luvulla uudelleen avattu musiikkihistorian museo [kartalla], jossa on viisi eri näyttelytilaa, esimerkiksi Béla Bartókia ja Franz Lisztiä esittelevät. Alueella on myös puhelinmuseo [kartalla], jossa kerrotaan puhelimen historiasta ja Thomas Edisonin vierailusta kaupungissa vuonna 1891.

Linnavuoren muut pääasialliset osat ovat palatsimaisen linnan (Budavári Palota) ympäristössä [kartalla], ja siellä on paljon kaikenlaista turistia kiinnostavaa museoista kirkkoihin, näköalapaikkoihin ja festivaaleihin, joita on eniten kesäkauden aikana.

Muut Budan osat

Budan puolella sijaitsee myös Gellértinvuori [kartalla], jonne jokaisen kaupungissa vierailevan kannattaa kivuta tai mennä bussilla. Kukkula on nimetty piispa Gellértin mukaan, joka legendan mukaan kuoli siellä vuonna 1046, kun hänet työnnettiin piikkitynnyrissä vuorenrinteeltä alas Tonavaan. Kukkula on hyvä retkeilykohde, sinne voi lähteä piknikille pieniä polkuja ylös kavuten maisemia ihailemaan. Myös iltaisin kukkula on suosittu näköalapaikka, kun kaupunki kylpee upeassa valoloisteessa. Kukkulalla sijaitsee muun muassa Hapsburgien rakentama Citadella-linnoitus, Citadellan edessä Budapestin epävirallinen symboli vapaudenpatsas sekä piispa Gellértin muistomerkki. Gellértinvuoren juurella sijaitsee yksi lukuisista Budapestin kylpylöistä sekä luolakirkko.

Budan puolella on kaikenlaisia muitakin osia, joiden pääosat ovat lähinnä Batthyány tér -aukion ja Széll Kálmán tér -aukion ympäristössä. Batthyány térin -aukion [kartalla] ympäristössä on mukava pidemmällä lomalla viettää ainakin jonkin verran aikaa. Täällä on muutama kaunis kirkko ja myös kylpylöitä, ravintoloita ja ostospaikkoja. Sen ohi kuitenkin kulkee melkoisesti liikennettä, eikä se ole mikään kaikkein miellyttävin alue. Széll Kálmán tér -aukio [kartalla] oli vuoteen 2011 asti Moszkva tér. Sillekin pääsee metrolinjalla 2, ja se on ikävästi täysin remontissa ainakin vuoden 2016 puoliväliin asti. Sen kautta on aina kulkenut paljon liikennettä julkisista raskaaseen rekkaliikenteeseen, eikä se ikinä ole ollut mikään kaikkein miellyttävin paikka, mutta sen ympäristössä on perinteisesti ollut paljon edullisia ruokapaikkoja ja halpoja ostospaikkoja. Remontin aikana sinne ei juuri kannata lähteä oleskelemaan, mutta siellä on suuri Mammut-ostoskeskus [kartalla], jonka yhteydessä on kauppojen lisäksi kauppahalli, ravintoloita ja elokuvateatteri.

Óbuda

Budan vanhin osa on Óbuda, joka sijaitsee Margitinsaaren pohjoisosien vieressä. "Ó" tarkoittaa unkariksi muinaista tai vanhaa, ja nimensä mukaisesti Óbuda onkin Budan vanhinta aluetta. Aikaisemmin Óbuda oli oma kaupunkinsa, nykyisin pitkälti esikaupunkialuetta uusine asuintaloineen. Alueen historiallinen keskusta on kuitenkin hyvin säilynyt, ja nähtävyyksiä on melko paljon. Alueella sijaitsee turisteja kiinnostava Aquincum [kartalla], joka oli roomalainen sotilaslinnoitus ja kaupunki ja jonka rauniot toimivat nykyisin museona. Óbudan keskusaukiolta Flórián tériltä [kartalla] on kaivettu esiin roomalaisaikaisia rauniota, jotka luovat mielenkiintoisen kontrastin aukion vilkkaan liikenteen kanssa.

Óbudan vanha keskusaukio Fő tér [kartalla] on viehättävä paikka, jonka ympärillä on muun muassa monia hyviä ravintoloita ja mielenkiintoisia museoita. Museoita on useita aivan vierekkäin, ja niihin kuuluvat kaupunginosan historiasta kertova museo, Kassák-kirjallisuusmuseo ja Vasarely- nykytaiteen museo.

Pest

Tonavan itäpuolella sijaitseva Pest on tasaisempaa aluetta, ja täällä on Unkarin pääkaupungin moderni ydinkeskusta. Täällä sijaitsevat Budapestin ostoskadut, valtaosa kaupungin ravintoloista sekä viihde-elämän pääasiallinen tarjonta. Pest on alue, joka on parempi majapaikalle, ja se on Budapestin osista se, missä lähes kaikki turistin näkökulmasta tarpeellinen sijaitsee.

Vaci Utka, Pest
Pestin alueella on Váci utcan kävelykatu, joka on yksi tunnetuimmista kaduista Budapestin keskustassa ja kaupungin pääostoskatu.

 

Belváros

Pestin puolella sijaitseva kantakaupungin alue Belváros on Pestin sydän ja täynnä kaikenlaista turistia kiinnostavaa. Se on kaupungin kaupallisen elämän keskus pankkeineen ja toimistoineen. Siellä on myös Váci utcan kävelykatu, joka on yksi tunnetuimmista kaduista Budapestin keskustassa ja kaupungin pääostoskatu - tosin täysin turisteille suunnattu ja kaikin puolin ylihintainen. Kadun varrella ja sen tuntumassa on lukuisia trendiliikkeitä sekä matkailijoiden suosimia pieniä käsitöitä, kansantaidetta ynnä muuta myyviä putiikkeja.

Váci utcan ostosaukio Fővám tér [kartalla] ja sen lähistö ovat täynnä kaikenlaisia kahviloita, ravintoloita ja baareja, joissa viihtyvät niin turistit kuin paikallisetkin. Aukio remontoitiin 2010-luvun alkupuolella, ja se on nykyään sen ohi kulkevasta liikenteestä huolimatta kohtalaisen mukava oleskelupaikka. Sen laidalla sijaitsee suuri kauppahalli (Nagy Vásárcsarnok), joka on melko turistivoittoinen nykyisin mutta joka on muulloin kuin sunnuntaisin ehdoton vierailupaikka kaikille kaupungissa vieraileville. Huomion arvoinen on myös joen rannalla sijaitseva uusi ja arkkitehtuuriltaan erikoinen Bálna Budapest -keskus eli Budapestin valas [kartalla], jossa on kaikenlaista kaupoista näyttelytiloihin ja ravintoloihin kesäterasseineen.

Lipótváros

Pestin toinen ydinkeskustan osa on Lipótváros, jonka turistia kiinnostavat pääpaikat ovat parlamenttitalon ja Deák Ferenc tér -aukion välissä. Vaikka täällä pyörii yhtä paljon turisteja kuin Belvárosissa, on se kuitenkin tunnelmaltaan vähän erilaista ja jopa hienostuneempaa tienoota. Alue on melko suuri, ja siellä kuten Belvárosissakin on hyvä liikkua rantapromenadilla tai sitten sen varrella kulkevalla raitiovaunulla 2, johon onkin suositeltavaa nousta ainakin kerran loman aikana.

Újlipótváros

Suuren bulevardin osan Szent István körútin pohjoispuolella sijaitsee Újlipótváros, jolla on jonkin verran majapaikkoja ja myös hyviä vierailukohteita. Tämä jää useimmille kaupungissa lomaileville tuntemattomaksi alueeksi, mutta jos majapaikka sijaitsee siellä tai sen lähellä tai jos kaupungissa on käynyt ennenkin, on siihen hyvä tutustua.

Sen alueella on hyviä huvittelumahdollisuuksia, kuten Budapest Jazz Club [kartalla] ja sosialistiaikojen luomus Dunapark-kahvila [kartalla]. Sinne kannattaa myös lähteä erikseen vierailemaan flipperimuseossa [kartalla], jossa on enemmän flippereitä kun kenties missään muualla Euroopassa. Kaupunginosan laitamilla sijaitsee Lehel-aukio [kartalla], jonka kauppahallissa tulee hyvin vähän turisteja vastaan. Samalla suunnalla sijaitsee myös Budapest-Nyugati pályaudvar -rautatieasema [kartalla], jonka ympäristössä on kaikenlaisia ostosmahdollisuuksia, kuten Westend-ostoskeskus aseman takana ja rautatieaseman edessä sijaitsevat kaupat, joiden joukossa on suuri valintamyymälä ja kaikenlaista muuta. Tämä tienoo on yksi parhaista pikaruoille ja myös myöhään nautituille aterioille.

Aseman edestä kulkee nagykörút eli suuri bulevardi, joka kulkee Pestin puolella Margit híd -sillalta 4,5 kilometrin matkan Boráros tér -aukiolle [kartalla]. Se kuten valtaosa kaupungin upeimmista rakennuksista valmistui vuoden 1896 unkarilaisten tuhatvuotisjuhlan kunniaksi, ja siihen on hyvä tutustua ympäri vuorokauden kulkevien raitiovaunujen 4 ja 6 kyydistä.

Margit Hid -silta
Margit híd -siltaa pitkin pääsee Újlipótváros -kaupunginosan alueelle.

Terézváros

Rautatieasema sijaitsee jo Terézváros-kaupunginosan puolella. Tämä on turistin näkökulmasta tärkeä kaupunginosa, jonka alueella on vaikka mitä.

Suuren bulevardin ohella kaupungin tärkein katu on Andrássy út -bulevardi, joka kulkee Erzsébet tér -puistoaukion ja Hősök teren eli Sankarien aukion välissä. Sen varrella sijaitsee kaikenlaista oopperatalosta muihin nähtävyyksiin, ja sen alueella on hyvä tehdä kaikenlaista shoppailusta juhlimiseen ja nähtävyyksien katseluun. Sen alueella sijaitsee paljon majapaikkoja, ja sen vilkkaimmat osat ovat suuren bulevardin varrella olevan Oktogon-risteyksen [kartalla] tienoilla. Sen alueella on kaikenlaista kaupunkikuvaa rähjäisestä eräisiin koko kaupungin upeimpiin katunäkymiin, ja se on monipuolinen alue, jolta kaikki löytävät jotakin mielenkiintoista.

Erzsébetváros

Toinen keskustan kaupunginosa, josta löytyy jokaiselle jotakin, on Erzsébetváros. Sen alueella on kaikenlaista niin sanotusta juutalaiskaupunginosasta tärkeään Astoria-risteykseen ja Keletin rautatieasemaan. Juutalaiskorttelisto sijaitsee kauniin suuren synagogan [kartalla] vieressä, ja tämä Dohány-kadulla sijaitseva maamerkki on suosittu vierailukohde. Sen lähellä on valtava määrä ravintoloita, yöelämää ja ostosmahdollisuuksia, joita kaikkia on kätevästi uuden Gozsdu Udvar -sisäpihan [kartalla] ympäristössä. Tämä sisäpiha ei kaikkia kiinnosta, ravintolat ovat kalliita ja yllätyksettömiä, mutta siellä on ajoittain kirpputoreja ja luomuelintarviketoreja, ja sen ohi kulkeva Király-katu on monipuolinen putiikeiltaan ja muulta tarjonnaltaan. Myös sen toisella puolella kulkeva Dob-katu on hyvä katu tutustua. Sen varrella on esimerkiksi kuuluisa juutalainen leipomo Fröhlich Kóser Cukrászda numerossa 22.

baross ter keleti
Keleti pályaudvar -rautatieaseman edustalla sijaitseva Baross tér -aukio saatiin lähes vuosikymmenen remontin jälkeen valmiiksi vuonna 2014.

Kolmas hyvä katu tällä tienoolla on Wesselényi, ja seuraava katu eli Dohány on sekin yksi kaupunginosan pääkaduista. Alueella on paljon rauniobaareja, hostelleja ja pikkuputiikkeja, ja siellä on kaupungin monipuolisin ravintolavalikoima. Siellä on paljon etenkin ravintoloita, jotka tarjoavat muualta peräisin olevia ruokia. Kaupunginosan laitamilla sijaitseva Blaha Lujza tér [kartalla] on ostosmahdollisuuksiltaan hyvä, ja siellä sijaitsee suuri valintamyymälä. Sen laitamilla sijaitsee myös Keleti pályaudvar -rautatieasema [kartalla], jonka edustalla sijaitseva Baross tér -aukio saatiin lähes vuosikymmenen remontin jälkeen valmiiksi vuonna 2014.

Józsefváros

Kolmas keskustan suuri kaupunginosa, joka tulee usealle kaupungissa vierailevalle tutuksi, on Józsefváros. Myös sen alueella on huomattava määrä majapaikkoja, ostospaikkoja ja yöelämää. Alueella on niin sanottu palatsialue, jolla sijaitsee nimen mukaisesti suuria, yleensä vuoden 1896 juhlallisuuksiin valmistuneita palatseja ja esimerkiksi Unkarin kansallismuseo [kartalla]. Kaupunginosan tärkeimpiä aukioita on Kálvin tér [kartalla], joka Baross térin tavoin oli pitkään remontissa ja joka saatiin valmiiksi vuonna 2014 samalla kun metrolinja 4 avattiin. Samoin toinen tärkeä aukio Rákóczi tér [kartalla] saatiin vuonna 2014 valmiiksi. Sielläkin sijaitsee uuden metrolinjan asema ja perinteinen kauppahalli, jossa vierailee hyvin vähän turisteja.

Kaupunginosa on hyvää aluetta majapaikalle. Siellä tulee käytyä myös keskustasta esimerkiksi Ráday-kävelykadulla [kartalla] syömässä tai iltaa viettämässä, ja siellä on myös etenkin tämän kävelykadun ympäristössä hyviä pikkuputiikkeja, joista saa käsitöitä, koruja ja muuta sellaista, mitä muualta kaupungista ei helposti löydy.

Ravintolat.

Budapestin ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen määrä on melkoinen, ja niitä on joka lähtöön. Eniten turisteille suunnattuja ravintoloita on Budan linna-alueella, Belváros- ja Lipótváros-kaupunginosissa Pestissä, suuren kauppahallin ja parlamenttitalon välisellä alueella ja Andrássy út -bulevardin varrella ja lähimaastossa.

Myös juutalaiskortteleissa suuren synagogan ja suuren bulevardin välisellä alueella samoin kuin suuren bulevardin varrella on melkoisesti kansainvälisen luokan ravintoloita. Arkisia ruokapaikkoja on lähes kaikkialla kaupungissa. Siellä on hyvä määrä etenkin kebabpaikkoja ja aasialaisia ravintoloita, ja siellä on myös mahdollista syödä kasvisruokia.

Parhaat seudut ravintolalle

Budapestissa on melkoinen määrä ravintoloita ja muita ruokapaikkoja kaikkialla, eikä sellaista juuri missään päin kaupunkia joudu pitkään etsimään. Ravintoloiden taso on kuitenkin kaikkialla kirjava, eivätkä suinkaan kaikki pidä kaupungin ruokia korkeatasoisina.

Ravintolan terassi, Liszt Ferenc ter
Budapestissa hyvä paikka löytää erilaisia ravintoloita on Liszt Ferenc tér eli säveltäjä Franz Lisztin mukaan nimetty katumainen aukio, jolla on kesäisin valtava määrä terasseja.