Eilen aamulla aikasin ko 4, oli 6 naista valmiina kevätmatkalle Riikaan Tampere Pirkkalan lentoasemalta.. Miellyttävä lyhyt lento. Latvian kevät on edellä meidän kevättä, täällä lehti jo puussa ja vihreys on kaunista. Eilen kiertelimme Riikaa Hop on Hop of busseilla. Sää on leppeän lämmin jopa kesäinen. Yövymme Huoneistohotellissa, käytössämme on huoneisto, johon kuuluu ns olohuone ja ruokailuhuonen, kaksi makuuhuonetta ja keittiö vuoteet on 6 :lle. 

IMG_3770.jpg

Lähtötunnelmissa Tampere Pirkkalan lentoasemalla

IMG_3776.jpg

Tässä jo Riikan katuja tallaamassa.

patsaalla.jpg

Riian ihania puistoja

IMG_3800.jpgIMG_3782.jpgIMG_3779.jpgIMG_3778.jpg

Kauniita rakennuksia Riiassa riittää.

Väsyneinä iltaisin saavumme asuntoomme ja naurua riittää, tässä Riittan ja Marjon tanssi

IMG_3884.jpg

Naurua riittää, vaikka alakuvassa olemmekin totisena!

WP_20170516_055.jpgWP_20170516_090.jpgWP_20170516_077.jpg

Kerrankin satiin naamat peruslukemille

IMG_3895.jpg

Shamppanjapullon avaus naismaiseen tyyliin, hauskaa on niinkuin voitte arvata

WP_20170516_106.jpg

No eikös se aukea jos vedän täältä

WP_20170516_107.jpgWP_20170516_119.jpg

vihdoinkin pullo on auki!

Puistot

Näitä puistoja mekin ihailimme ja kävelimme niissä, ne sijaitsivat keskeisellä paikalla ja yksi niitä lähti heti asuntomme seuraavasta korttelista.

Riian puistoissa matkaaja voi kävellä käsi kädessä oman kultansa kanssa, popsia keskustorilta ostettuja eväitä, loikoilla nurmikolla, pelata ulkopelejä, rullaluistella, hyppiä pomppulinnassa tai vaikka polkea polkuveneellä kaupunginkanaalissa. Kaikki rennon puistoelämän mahdollisuudet ovat käytettävissä.

Tällä sivulla esiteltävät neljä Riian puistoa sijaitsevat Riian Vanhan ja uuden kaupungin välisellä puistojen vyöhykkeellä. Bastejkalns, Kronvalda, Vermanes ja Esplanadin puisto ovat lähellä toisiaan. Puistosta toiseen päästäkseen matkaajan pitää pisimmilläänkin kävellä vain yksi kortteliväli, n. 200 metriä. Hyvä lähtöpiste puistoihin tutustumiselle on Vapauden monumentti. Se on keskeinen maamerkki Riiassa.

Bastejkalns (Bastion Hill)

Bastejkalns:n puistoalue on kaupunginkanaalia (Pilsetas kanals) ympäröivälle rinteelle rakennettu vehreä puistoalue, jonka läpi puikkelehtivat pienet kulkuväylät. Puistossa kukkii kukkameriä, joiden joukosta pilkistää esiin patsaita. Rinteitä pitkin lorisee alas keinotekoisia puroja ja jopa yksi hieman isompi vesiputous. Lapset laskevat hurjaa vauhtia mäkiä alas potkulaudoilla. Jotkut vuokraavat puistosta polkuveneen ja polkevat pitkin kanaalia. Uskaliaimmat käyvät koukkaamassa mahdollisimman läheltä kanaalissa vettä ruiskuttavaa suihkulähdettä.

Kanaalin yli kulkee siltoja, joiden taidokkaisiin takorautaisiin kaiteisiin on kiinnitetty lukkoja. Taustalla on latvialainen perinne, jonka mukaan aviopari voi varmistaa avio-onnen lukitsemalla siltaan nimellään varustetun lukon ja heittämällä avaimen virtaan. Hämärän tullen sytytetään puiston hieno valaistus. Bastejkalns on oiva paikka pienelle kävelyretkelle luonnonläheisessä ympäristössä mutta kuitenkin keskellä kaupunkia. Bastejkalns on suosittu tapaamispaikka. Monet paikalliset sopivat sinne kohtaamisia.

Bastejkalns:n puisto alkaa heti Vapauden muistomerkin länsipuolelta.

 

Kronvaldan puisto

Kronvaldan puisto alkaa siitä mihin Bastejkalns:n puisto päättyy; Puistoja erottaa vain yksi poikkikatu. Sama kaupunginkanaali, joka virtaa Bastejkalns:n puiston läpi jatkuu myös läpi Kronvaldan puiston.

Puiston kaakkoislaidalla on kongressikeskus ja aukio, jolla järjestetään tapahtumia, kuten musiikkiesityksiä. Lasista rakennetut pyramidin tällä alueella ovat maanalaisen pysäköintilaitoksen sisäänkäyntejä. Puistossa matkaaja voi bongata pienen kiinalaistyylisen hyvimajan ja lammikon keskellä jöpöttävän majakan.

Vermanesin puisto

Vermanesin puistossa (Vermana park / garden) matkaaja pääsee tutustumaan 1800-luvulla vaikuttaneen Vermanen, kauppiaan lesken työn tuloksiin. Vermane lahjoitti aikoinaan nykyisen puiston paikalla olleen pienen maapalan kaupungille ja uhrasi aikaa puiston kehittämiseen. Sittemmin puistoa laajennettiin huomattavasti ja sinne rakennettiin terveyskylpylä, ravintola ja myöhemmin suosittu esiintymislava.

Vermanesin puisto sijaitsee n. 200 metrin kävelymatkan päässä Vapauden monumentilta itään.

Esplanadin puisto

Esplanadin puisto on kaupunkipuisto, joka sopii hyvin pienille kävely- tai rullaluisteluhetkille. Hyvät kulkuväylät, penkit, puiden katveet ja muita ihmisiä, joiden puuhia voi seurata. Esplanadin puistossa on lapsiperheiden suosima leikkikenttä, jonka välineet on juuri uusittu. Puiston lounaislaidalla olevalla aukealla perheen pienimmät ajelevat hidasliikkeisillä, mutta ilmeisen hauskoilla sähkökäyttöisillä mönkijöillä. Aukean viereen oli pystytetty myös uppavaa Titanicia muistuttava pomppulinna.

Esplanadin puistossa sijaitsee 1800-luvulta peräisin oleva ortodoksinen katedraali, joka on hiljattain entisöity. Sisätilojen kauniit kultakoristeet ovat näkemisen arvoiset ja jumalanpalveluksissa laulaa kuoro. Nevostomiehityksen aikana kirkkoa käytettiin planetaariona. Puiston pohjoislaidalla sijaitse Latvian kansantaiteen museo (Latvian national museum of art) ja länsilaidalla Latvian taideakatemia (Latvian academy of arts).

Esplanadin puisto sijaitsee n. 180 metrin kävelymatkan päässä Vapauden monumentilta pohjoiseen.

patsas.jpgpuisto1.jpgpuistot2.jpgpuistot%203.jpgpuistot4.jpg

Marjo%20ja%20MArja.jpg

Marja ja Marjo halusivat leikkiä puistoautoilla ja pieniä kun ovat niin mahtuivat sisään istumaan

Kävelyä ja Hop on Hop off bussilla nähtävyyksiä

Silmät sikkurallaan ihaillaan kauniita rakennuksia, joita olemme kuvailleet.. Ostimme liput 2 päivän ajeluihin.

riian%20katuja.jpgrakennus1.jpgRakennus2.jpgpuutalot.jpg

ratikka.jpg

Pian huristellaan ratikalla myös Tampereella

Siltoja.jpg

Daugava joen yli kulkevia siltoja

Silta.jpgtoist%20puolt%20jokee.jpg

Bussissa kuvattuja maisemia, kuvien laatu ei kenties ole ihan hyvä.Bussi kävi myös joen toisella puolella

Rakennukset ja maamerkit

Suurin osa on saavutettavissa kävellen joten paras tapa tutustua niihin on ottaa kartta kouraan ja tepastella ympäri Vanhaa kaupunkia ja sen ympäristöä.

Vapauden muistomerkki

Vanhan Riian ympärille levittäytyvällä puistojen ja bulevardien alueella sijaitsee Vapauden muistomerkki. Se pystytettiin vuonna 1935 itsenäisen Latvian kunniaksi. Vapauden muistomerkin huipulla näemme vapaudenjumalatar Mildan, joka kannattelee päänsä yläpuolella kolmea tähteä. Ne kuvaavat Latvian eri alueita (Kurzeme, Vidzeme ja Latgale). Muistomerkin juurella on veistosryhmiä, jotka kuvaavat arvoja: työtä, kansan vahvuutta, henkistä voimaa, vapautta ja perhettä.

Kaksi sotilasta seisoo päiväsaikaan kunnivartiossa Vapaudenpatsaan edessä. Sotilaiden välissä, patsaan jalustalla on usein kukkia. Neuvostoliiton miehitykauden aikana kukkien laskeminen patsaalle oli rangaistuksen uhalla kielletty. Humoristit kutsuivat patsasta matkatoimistoksi, koska tuomalla kukkia patsaan juurelle, saattoi pahimmillaan hankkia itselleen matkan Siperiaan. 1980-luvulla Vapauden muistomerkki oli Latvian itsenäisyysliikkeen keskuspaikkoja. Vuonna 1988 Latvian kielletty lippu uhmasi Neuvostoliiton valtaa hulmuamalla juuri tällä paikalla.

Kansallisooppera

Vapauden muistomerkin viereisellä puistoalueella sijaitsee Latvian Kansallisooppera (Latvian National Opera). Tämä Riian "valkoinen talo" valmistui vuonna 1863 ja toimi aluksi saksalaisena teatterina. Vuonna 1919 rakennus otettiin nykyiseen Latvian Kansallisoopperan käyttöön. Sesonkiaikaan talossa järjestetään esityksiä muutamana päivänä viikossa. Salissa on 1240 istumapaikkaa ja 150 seisomapaikkaa. Lippujen hinnat nousevat kymmenen euron paremmalle puolelle ja vaihtelevat esityksen ja istumapaikan mukaan. Esitykset ovat korkeatasoisia eli Riika on hyvä matkakohde myös oopperannälkäisille. Valitettavasti kuva oopperatalosta puuttuu.

vaakunat.jpgTaideyliopisto.jpg

Taideyliopisto

patsaat2.jpgRadisson%20n%C3%A4kym%C3%A4.jpg

Hotelli Radissonin hissistä kuvattu Riian maisemaa

jugend.jpg

Kaunis Jugend ajan talo

Kolme veljestä

Riika kätkee huomaansa Latvian vanhimman asuintalojen ryhmän. Mazã Pils -kadun numeroissa 17, 19 ja 21 (lähellä Riian linnaa) sijaitsee kolme keskiaikaista talonaapuria, joille on annettu nimi "kolme veljestä (Three Brothers)". Talo numero 17 on rakennettu 1400-luvulta ja on Latvian vanhin talo. Muut talot on rakennettu 1600- ja 1700-luvuilla. Kukin rakennus edustaa omaa arkkitehtuurista tyyliä.

Talojen ikkunat kertovat järkevästä verosuunnittelusta. Keskiajalla Riiassa perittiin veroa ikkunoiden mukaan. Talojen huomiota herättävän pienet ikkunat ja niiden vähäinen määrä kielii siis siitä, että talon omistaja halusi aikanaan maksaa mahdollisimman vähän veroja. Olisiko tässä yhtymäkohta nykyajan länsimaisen ihmisen ja keskiajan Riian asukkaan mielenmaailmojen välillä(?)

Pietarinkirkko
Ruutivaraston lisäksi Ruutitornissa on sijainnut myös vankila ja kidutuskammio.

Ruutitorni

Ruotsalaiset sotajoukot moukaroivat kovalla kädellä Riian ruutitornia 1600-luvulla. Venäläiset joukot eivät kohdelleet sitä tippaakaan hellävarovemmin. Muistoksi taistelun tuoksinasta syvälle tornin kolmen metrin paksuisiin seinämiin upposi 9 kanuunankuulaa.

Ruutitorni (Powder Tower) on peräisin 1300-luvulta. Alunperin se oli osa linnoitusjärjestelmää, johon kuului 25 muuta tornia. Torni tunnettiin aluksi nimellä Hiekkatorni, koska se sijaitsi Hiekkatie-nimisen tien varrella. 1700-luvulla tornissa alettiin säilyttää ruutia, mistä se sai nykyisen nimensä. Aikojen saatossa tornissa on sijainnut myös vankila ja kidutuskammio.

Latvian sotamuseo (Latvian War Museum) sijaitsee tornin yhteydessä olevassa rakennuksessa. Museo perustettiin 1916 Latvian kiväärimiesten museon nimellä. Se suljettiin Neuvostoliiton vallan alettua mutta avattiin uudelleen 1990 Neuvostoliiton vallan päättymistä ennakoivissa tunnelmissa. Museossa voi tutustua näyttelyihin, jotka kertovat Latvian sotilaista maata kohdanneissa konflikteissa. Sisäänpääsy on ilmainen. (Toinen ilmainen museo on Latvian miehitysmuseo, ruma laatikkotalo lähellä Mustapäiden taloa ja kaupungin turisti-infoa.)

 

Riian kaduilla nähtävää

Jalat on kävelty kipeiksi Riian kaduilla. Eilen ostimme Bussilipun jolla saa ajella bussilla, johdinautolla ja raitiovaunulla., Ajeltiin ympäriinsä vaihdoimme bussia ja välillä puikahdimme ihailemaan vanhaa kaupunkia.

IMG_2661%20%28960x1280%29.jpg

Tässä asuntomme komea ovi, asuimme 4 kerroksessa, oli meillä kapuamista!

IMG_2664%20%281280x960%29.jpgIMG_2663%20%281280x811%29.jpg

Aamuisin lähdimme aina liikenteeseen.

IMG_2662%20%281280x881%29.jpgIMG_2665%20%281280x660%29.jpg

Huoneistomme sijaistsi lähellä eri maiden suurlähetystöjä

IMG_2667%20%281280x960%29.jpgIMG_2668%20%281280x640%29.jpg

Tämä ei ollut oikea patsas vaan kipsistä tehty mielikuvitushahmo

IMG_2670%20%281280x649%29.jpg

Ensimmäinen rakennus on Suomen suurlähetystö

IMG_2671%20%281280x738%29.jpg

Käveltiin kyllä paljon

IMG_2672%20%281280x729%29.jpgIMG_2674%20%281280x291%29.jpg

Hauska kyltti

IMG_2673%20%281280x640%29.jpgIMG_2675%20%281280x714%29.jpgIMG_2678%20%281280x642%29.jpgIMG_2677%20%281280x697%29.jpg

Johdinautot herättivät meissä paljon muistoja

IMG_2680%20%281280x960%29.jpgIMG_2683%20%281280x746%29.jpg

Riitta menossa yliopistoon

IMG_2684%20%281280x664%29.jpg

Taideyliopiston edessä rehevä nainen

IMG_2688%20%281280x748%29.jpg

Latvian kansalliskirjailija Rainis, joten Raini poseeraa kaimansa kanssa

IMG_2689%20%281280x960%29.jpg

IMG_2685%20%281280x798%29.jpg

Katedraali on komea kultaisine kupoleineen

IMG_2692%20%281280x646%29%20%282%29.jpgIMG_2694%20%281280x692%29.jpg

Satama joen suulla

IMG_2696%20%281280x771%29.jpgIMG_2695%20%281280x770%29.jpg

IMG_2698%20%281280x833%29.jpgIMG_2699%20%281280x750%29.jpgIMG_2702%20%281280x757%29.jpgIMG_2706%20%281280x798%29.jpgIMG_2705%20%281280x721%29.jpgIMG_2708%20%281280x772%29.jpgIMG_2709%20%281280x719%29.jpgIMG_2710%20%281280x757%29.jpg

Toinen toistaan kauniimpia rakennuksia

Lido.jpg

Kävimme kaksikin kertaa syömässä Lidossa, joka on paikallinen ravintola ja paikallista ruokaa

IMG_2724%20%281280x640%29.jpgIMG_2723%20%281280x694%29.jpgIMG_2722%20%281280x647%29.jpgIMG_2721%20%281280x644%29.jpgIMG_2719%20%281280x643%29.jpgIMG_2720%20%281280x640%29.jpgIMG_2718%20%281280x647%29.jpgIMG_2716%20%281280x640%29.jpgIMG_2717%20%281280x640%29.jpg

Yksi kadunväli oli täynnä kukkamyyjiä, joilla myytävänä ihania kukkasiaIMG_2715%20%281280x815%29.jpgIMG_2713%20%281280x640%29.jpg

Luterilainen kirkko, joka on Riian hengellinen keskus

IMG_2771%20%281280x811%29.jpgIMG_2740%20%281280x700%29.jpgIMG_2741%20%281280x640%29.jpgIMG_2742%20%281280x644%29.jpgIMG_2744%20%281280x698%29.jpgIMG_2745%20%281280x723%29.jpg

IMG_2747%20%281280x519%29.jpgIMG_2746%20%281280x640%29.jpgIMG_2748%20%281280x677%29.jpgIMG_2749%20%281280x749%29.jpg

IMG_2751%20%281280x757%29.jpgIMG_2750%20%281280x722%29.jpgIMG_2752%20%281280x640%29.jpgIMG_2753%20%281280x614%29.jpgIMG_2754%20%281280x640%29.jpgIMG_2755%20%281280x672%29.jpgIMG_2757%20%281280x960%29.jpgIMG_2756%20%281280x411%29.jpgIMG_2758%20%281280x640%29.jpgIMG_2759%20%281280x718%29.jpgIMG_2762%20%281280x697%29.jpgIMG_2761%20%281280x640%29.jpgIMG_2763%20%281280x644%29.jpgIMG_2764%20%281280x805%29.jpgIMG_2765%20%281280x694%29.jpgIMG_2766%20%281280x640%29.jpgIMG_2767%20%281280x802%29.jpgIMG_2768%20%281280x1139%29.jpgIMG_2769%20%281280x640%29.jpg

Alberta iela, Albertan katu, joka on täynnä mitä upeampia Jugend taloja, kuten näette.

Hiljaiseksi keskustaksi nimetty kaupunginosa vanhankaupungin pohjoispuolella on Riian mielenkiintoisimpia kävelykohteita. Täällä sijaitsevat kuuluisat jugendkorttelit. Rakennustyyli sai vaikutteita saksalaisesta jugendista ja suomalaisesta kansallisromantiikasta ja kukoisti Riiassa ensimmäiseen maailmansotaan asti. Unesco poimi Riian historiallisen keskustan maailmanperintölistalle 1997.

Art nouveau hurmaa matkaajan

Riian asema kaupankäynnin keskuksena oli 1800-luvun merkittävä ja vuosien 1896 ja 1913 välisenä aikana vanhaa kaupunkia ympäröiville alueille rakennettiin ensin neoklassistisia puurakennuksia ja myöhemmin toinen toistaan upeampia art nouveau -rakennuksia. Riika voikin nykyään kehuskella Euroopan upeimmalla art nouveau -rakennusten keskittymällä.

Riian art nouveau -rakennusten arkkitehtuuriin vaikuttivat niin saksalaiset, itävaltalaiset kuin suomalaisetkin esikuvat. Vuoden 1905 vallankumouksen jälkeen tyyli muuttui yhä enemmän kansallisromanttiseen suuntaan. Suosittiin luonnonmateriaaleja ja perinteisiä latvialaisia koristekuvioita. Tunnetuin Riian art nouveau -arkkitehdeistä on Mikhail Eisenstein, kuuluisan elokuvaohjaajan Sergei Eisensteinin isä.

Eizensteins.jpg

Elizabetes iela ja Strelnieku iela ovat parhaita katuja Riian art nouveau -rakennusten ihailuun. Näillä kaduilla voi talojen seinissä nähdä toinen toistaan ihmeellisempiä eläimiä, kasvoja ja naamioita. Alberta iela on nimetty Riian perustajan Piispa Albertin mukaan. Katu rakennettiin nopeaan tahtiin vuosien 1901 ja 1908 välillä ja numeroissa 2, 2a, 4, 8 and 13 voidaan ihailla Eisensteinin rakennuksia. Myös Elizabetes kadun numeroissa 10a and 10b on Eisensteinin suunnittelemat rakennukset.

WP_20170518_011.jpg

Mennään  bussilla.

IMG_2827%20%281280x640%29.jpgIMG_2821%20%281280x712%29.jpgIMG_2822%20%281280x838%29.jpgIMG_2825%20%281280x660%29.jpg

Mennään bussilla paikasta toiseen

IMG_2790%20%281280x795%29.jpg

Emme tienneet mihin viedä roskat, näimme kadulla pusseja, joten toimme omamme myös siihen, siitä ne oli viety pois, kun palasimme kotiin.

IMG_2791%20%281280x816%29.jpgIMG_2792%20%281280x640%29.jpg

Lapset%20ja%20Marjo.jpg

Lapset olivat menossa viereiseen puistoon leikimään

IMG_2795%20%281280x663%29.jpgIMG_2796%20%281280x640%29.jpg

Keskustori

Vanhat Zeppelin-hallit ovat 1930-luvulta. Satoja kojuja, edukseen erottuvat kaloihin ja säilöttyihin vihanneksiin erikoistuneet. Osta ainakin ruisleipää ja hunajaa. Kojut ovat yleensä avoinna klo 8–17.

IMG_2797%20%281280x960%29.jpgIMG_2801%20%281280x960%29.jpgIMG_2799%20%281280x821%29.jpg

Poseeraava lokki, tuntui kesyltä

IMG_2802%20%281280x960%29.jpgIMG_2803%20%281280x641%29.jpg

torilla.jpg

Torikoparlamentti

IMG_2804%20%281280x657%29.jpgIMG_2805%20%281280x960%29.jpg

IMG_2806%20%281280x640%29.jpgIMG_2808%20%281280x640%29.jpgIMG_2807%20%281280x640%29.jpgIMG_2810%20%281280x960%29.jpgIMG_2813%20%281280x640%29.jpgIMG_2815%20%281280x640%29.jpg

IMG_2820%20%281280x959%29.jpg

1. Vanhakaupunki, Vecrīga

  • 800 vuotta vanhan Riian silhuetin muodostavat vanhankaupungin kirkot ja goottilaiset tornit. Jo pelkkä kävely nupukivikaduilla ja aukioilla on kiva elämys. Vaurauden vanhaan Riikaan toivat hansakauppiaat, kauneudesta huolehtivat eurooppalaiset taiteen mestarit. Asuintaloista iäkkäin on 1400-luvulta: osa kolmen veljen taloryhmää Mazā Pils -kadulla.
    Myös naimattomien kauppiaiden järjestö­talo ja tuomiokirkko aukioineen kannattaa tutkia.

Sitten vanhaan kaupunkiin olusille ja muutenkin kiertelemään

IMG_2834%20%281280x640%29.jpgIMG_2838%20%281280x640%29.jpgIMG_2832%20%281280x755%29.jpg

 

IMG_2830%20%281280x651%29.jpg

Pujahdimme vanhaan kaupunkiin

Marja%20ja%20py%C3%B6r%C3%A4.jpg

Marja ja hieno vanha kolmipyörä

IMG_1178.jpg

IMG_2841%20%281280x792%29.jpgIMG_2843%20%281280x856%29.jpg

Raini.jpg

IMG_2844%20%281280x640%29.jpg

Joimme hyvää paikallista olutta

IMG_2847%20%281280x960%29.jpgIMG_2848%20%281280x795%29.jpgIMG_2849%20%281280x823%29.jpgIMG_2850%20%281280x650%29.jpg

kirkkoon.jpg

IMG_2852%20%281280x659%29.jpgIMG_2858%20%281280x960%29.jpg

IMG_2854%20%281280x701%29.jpg

Riitta kertoo meille kirkon historiaa

Kirkossa.jpg

IMG_2853%20%281280x640%29.jpg

IMG_2859%20%281280x640%29.jpg

IMG_2864%20%281280x1197%29.jpgBremenin%20soittoniekat.jpg

Bremenin soittoniekat ja ken hieroo aasin kultaista nenää se saa rikkautta

IMG_2863%20%281280x746%29.jpgIMG_2862%20%281280x640%29.jpgIMG_2861%20%281280x640%29.jpg

IMG_2850%20%281280x650%29.jpgIMG_2849%20%281280x823%29.jpgIMG_2848%20%281280x795%29.jpg

 

Mustapäiden talon jo keskiajalta alkaneet vaiheet päättyivät vuonna 1948 , jolloin Neuvostovallan aikana sodassa pahoin tuhoutunut talo purettiin kokonaan. Latvian itsenäistyttyä talo rakennettiin 1990-luvulla uuteen kukoistukseensa, muta siitä puuttuu henki. Hienohan se on sisältä ja ulkoa, mutta vain rekonstruktio kuitenkin .

 

IMG_2892%20%281280x590%29.jpgIMG_2891%20%281280x872%29.jpg

Mustapäiden talo

Mustapäiden veljeskunta ( Bruderschaft der Schwarzhäupter) oli Liivinmaalla 1300-luvulta lähtien toiminut naimattomien kauppiaiden muodostama veljeskunta Sen vaakunassa oli maurilainenPyhä Mauritius Veljeskunta on ainutlaatuinen kauppaseuran ja puolustusliiton yhdistelmä.

Legendan mukaan veljeskunta sai alkunsa ryhmästä ulkomaisia kauppiaita, jotka osallistuivat Tallinnan eli Räävelin puolustamiseen yrjönyön kapinan aikana. Ensimmäinen kirjoitettu maininta veljeskunnasta on vuodelta 1400.

Mustapäät toimivat myös Riiassa joka oli Liivinmaan keskeinen kaupunki. Riian veljeskunnan talo Melngalvju nams mainitaan asiakirjoissa jo vuonna 1334.

Osana toimintaansa veljeskunta varusti ratsumiesyksikön suojelemaan kaupunkeja hyökkäyksiltä. Toiminnan merkitys väheni suuren Pohjan sodan jälkeen, jolloin Liivinmaasta tuli osa Venäjää. Myöhemmin veljeskunta keskittyi hyväntekeväisyyteen sekä juhlien ja konserttien järjestämiseen ja kokosi taideaarteita.

IMG_2869%20%281280x640%29.jpgIMG_2871%20%281280x666%29.jpgIMG_2877%20%281280x628%29.jpgIMG_2876%20%281280x703%29.jpgIMG_2880%20%281280x640%29.jpgIMG_2882%20%281280x802%29.jpg

Kilta talo, Suuri Kilta!

IMG_2883%20%281280x699%29.jpgIMG_2888%20%281280x666%29.jpg

Sijaintinsa ansiosta Riika on ollut merkittävä kauppa- ja kohtaamispaikka koko 800-vuotisen historiansa ajan. Vuosisatojen saatossa niin saksalaiset kuin venäläisetkin ovat jättäneet jälkensä kaupungin arkkitehtuuriin. Riika yhdistää sujuvasti keskiaikaiset pikkukujat, henkeäsalpaavat art nouveau -taideteokset, asiallisuutta uhkuvat uusklassiset rakennukset ja Stalinin ajan hirvitykset.

Keskiajalla Riika oli tärkeä hansakaupunki ja vanhan Riian keskiaikaiset korttelit pääsivätkin vuonna 1997 Unescon maailmanperintölistalle.

Tämän keskiaikaisen keskustan, Vecrigan, ympärille levittäytyy puistovyöhyke, jonka 1800-luvun puolivälissä rakennettujen art nouveau -rakennusten muodostama yhtenäinen kokonaisuus on yksi maailman laajimmista.

Riika on moderni metropoli ja kansainvälinen kaupankäynnin keskus, jossa asuu lähes puolet maan väestöstä. Lähes miljoonan asukkaan kaupunki kunnioittaa kuitenkin historiaansa. Vanhoja rakennuksia vaalitaan ja kadunkulman ympäri astuessaan saattaa yllättäen tuntea tipahtaneensa esimerkiksi 1800-luvulle. Ostosten ja kahvihetkien lomassa kannattaakin katse Riiassa kääntää ylöspäin, jotta rakennusten hienot yksityiskohdat eivät mene sivu suun.

IMG_2884%20%281280x646%29.jpg

 

kissatalo.jpg

Yksi Riian tunnetuimmista ja valokuvatuimmista art nouveau -taloista löytyy kuitenkin vanhasta kaupungista. Kissatalon suunnitteli arkkitehti Shefel vuonna 1909. Nimensä talo on saanut kahdesta mustasta kissasta talon katolla. Tarinan mukaan talon rakennuttaja, rikas kauppias, hiiltyi siitä, ettei häntä hyväksytty jäseneksi Suureen kiltaan, jonka talo oli kadun toisella puolella. Kostoksi hän asennutti talonsa katolla kaksi mustaa kissaa, hännät ylhäällä ja takapuolet killan taloa kohti. Kauppias voitti kiistan, pääsi killan jäseneksi ja kissat käännettiin arvokkaampaan asentoon. Toisen version mukaan kissat katsovat nyt väärään suuntaan, koska niiden asennus tehtiin kiireessä yön pimeydessä.

Vapauden muistomerkki ja Laima-kello

Maailmansotien välisenä aikana siirryttiin art nouveausta art decon piiriin. 1920- ja 1930-luvuilla luonnon teemat vaihtuivat usein kone-estetiikkaan ja arvostettiin teollisia tuotantotekniikoita käsityön sijaan. Tätä tyyliä Riiassa edustaa Vapauden monumentti (Blivsibas pieminekli). Se valmistui vuonna 1935 symboloimaan Latvian vapautt. Neuvostovallan aikana patsas oli kiellettyä aluetta ja kukkien laskemisesta sen juurelle saattoi saada rangaistukseksi karkotuksen Siperiaan.

Pylvään huipulla Vapautta symboloiva naishahmo pitää ylhäällä kolmea tähteä, jotka edustavat Latvian kolmea historiallista maakuntaa Kurzeme (Kuurinmaa), Vidzeme ja Latgale.

Riika – Arkkitehtuurin aarrearkku

Pikku-Pariisinakin tunnettu Latvian pääkaupunki Riika sijaitsee Itämeren rannalla kuuluisan Daugava-joen suulla. Riian ainutlaatuinen arkkitehtuuri kertoo kaupungin historiasta keskiajalta art nouveau -kauden kautta nykypäivään.

Sijaintinsa ansiosta Riika on ollut merkittävä kauppa- ja kohtaamispaikka koko 800-vuotisen historiansa ajan. Vuosisatojen saatossa niin saksalaiset kuin venäläisetkin ovat jättäneet jälkensä kaupungin arkkitehtuuriin. Riika yhdistää sujuvasti keskiaikaiset pikkukujat, henkeäsalpaavat art nouveau -taideteokset, asiallisuutta uhkuvat uusklassiset rakennukset ja Stalinin ajan hirvitykset.

Keskiajalla Riika oli tärkeä hansakaupunki ja vanhan Riian keskiaikaiset korttelit pääsivätkin vuonna 1997 Unescon maailmanperintölistalle.

Tämän keskiaikaisen keskustan, Vecrigan, ympärille levittäytyy puistovyöhyke, jonka 1800-luvun puolivälissä rakennettujen art nouveau -rakennusten muodostama yhtenäinen kokonaisuus on yksi maailman laajimmista.

Riika on moderni metropoli ja kansainvälinen kaupankäynnin keskus, jossa asuu lähes puolet maan väestöstä. Lähes miljoonan asukkaan kaupunki kunnioittaa kuitenkin historiaansa. Vanhoja rakennuksia vaalitaan ja kadunkulman ympäri astuessaan saattaa yllättäen tuntea tipahtaneensa esimerkiksi 1800-luvulle. Ostosten ja kahvihetkien lomassa kannattaakin katse Riiassa kääntää ylöspäin, jotta rakennusten hienot yksityiskohdat eivät mene sivu suun.

Vanhakaupunki kertoo hansakaupungin historiasta

Keskiajalla tavattiin sanoa, että se, joka hallitsi Riikaa, hallitsi koko Baltiaa. Niinpä kaupungin hallinnasta käytiin monia kiivaita taisteluja.

Kaupungin asema hansakaupunkina varmisti sen, että Riian porvaristolla oli varaa rakennuttaa itselleen koreita asuinrakennuksia, joista monet nykyään tosiasiassa ovat taitavia rekonstruktioita tulipaloissa ja sodissa tuhoutuneista alkuperäisistä taloista.

Esimerkiksi kaupungintalon aukiolla sijaitseva kuuluisa Mustapäiden talo tuhoutui täysin toisessa maailmansodassa. Alkujaan 1300-luvulla Mustapäiden killan käytössä ollut talo on nyt rakennettu kokonaan uudelleen. Kiltaan pääsivät vain naimattomat ulkomaiset kauppiaat ja sen suojeluspyhimys oli tummaihoinen Pyhä Mauri.

Riian vanhan kaupungin siluettia hallitsee Pyhän Pietarin kirkon hauska myhkyräinen torni. Ensimmäiset maininnat keskiaikaisesta kirkosta ovat vuodelta 1209, mutta vuosien saatossa on rakennus useasti jouduttu rakentamaan uudestaan, ja niinpä myös sen ulkoasu on jatkuvasti saanut uusia piirteitä.

Tämän goottilaista tyyliä edustavan kirkon torniin kannattaa ajella hissillä ihailemaan kaupungin maisemia 72 metrin korkeudesta.

 

WP_20170518_020.jpg

IMG_3928.jpg

Kuoharipullon avaus sujui jo huomattavasti helpommin kuin edellisenä iltana

IMG_3931.jpg

illalla maisteltiin  kuoharia ja viiniä.

18.5 oli kotiinpaluun aika. Viimeisenä päivänämme lähdimme heti aamusta ajelemaan bussilla, sillä meidän lipuissamme oli aikaa klo 11 asti, ajelimme ja sitten tulimme huoneistoomme kahville, ostimme pullapuodista pulla ja kioskista kroisantiti mukaan, sitten odottelimme isäntäämme, joka oli tulossa klo 15, kun meidän oli tarkoitus uloskirjautua huoneistosta, ihastuttava ja hauska mies tuli ja sanoi, että saamme pitää huoneistomme klo 18.30 asti. Lähdimme kaikessa rauhassa syömään, Riitta ja Marjo löysivät ihanan uudehkon ravintolan meidän korttelistamme, sinne suuntasimme ja ravintola olikin aivan loistava" Find Dining" tyypillisesti ruoat tehdään esteettisesti kauniiksi, eikä annoskoot ole yleensä kovin suuria. Ruoka oli todella hyvää ja sitä oli silti riittävästi. Söimme ja nautimme viimeisestä Riian ateriastamma kaikessa rauhassa.

Tilasimme lentokenttä taksimme tulemaan klo 18:45, joten ajattelimme viettää loppuajan Riian kansainvälisellä kentällä, lentomme lähti vasta 23:15. Aika lensi siivillä kentän kauppoja ja menoa ihmetellessä, siellä otimme vielä maljat matkamme ja ystävytemme kunniaksi.

WP_20170518_011.jpg

Linja- autoilla on mukavaa liikkua, halpaa sightseen`iä

Sy%C3%B6m%C3%A4ss%C3%A4%205.jpgSy%C3%B6m%C3%A4ss%C3%A4%203.jpg

sy%C3%B6m%C3%A4ss%C3%A4%202.jpg

viimeinen%20p%C3%A4iv%C3%A4%20Riiassa.jpTarjoilu.jpg

Tässä olemme syömässä ja nauttimassa ihanassa ravintolassa.

Puistossa3.jpg

puistossa.jpgpuistossa%202.jpgkissat.jpgMarja.jpg

Pieni puistokävely ennen lähtöä lentokentälle

malja3.jpg

maljat.jpg

Viimeiset maljat tällä matkalla, ystävyyden malja!

Auringon%20lasku.jpg

Näin upea auringonlasku oli lähtöiltanamme, heijastus ikkunan kautta. Kiitos ystävät, on ollut hauska matka!