Split matkakohteena

Split on Kroatian rannikon suurin kaupunki ja maan toiseksi suurin kaupunki. Sen väkiluku on 2000-luvulla voimakkaasti lisääntynyt ja on nyt yli 220 000 asukasta. Split on melko kookas kaupunki, mutta vain sen ydinkeskustan kaupunginosat ovat turistin näkökulmasta mielenkiintoisia.

Parhaat ajat matkustaa Splitiin ovat ehdottomasti keväällä ja syksyllä. Huhtikuu on hyvä kuukausi, sillä tällöin päivälämpötilat ovat 20-25 asteessa, turisteja on paikalla vähän ja yöelämäkin on siirtynyt jo terasseille. Touko-kesäkuu on sekin hyvä aika matkustaa kaupunkiin, sillä tälllöin rannat alkavat olla täydessä toiminnassa ja lämpötilat ovat takuulla hyviä. Heinä-elokuu on kiireinen ja tukahduttavan kuuma aika matkustaa kaupunkiin, ja etenkin elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa saattavat olla turhan hektisiä. Tosin kiireisinäkin matkaustusaikoina Marjanin suuri niemimaa ja lukuisat saaret tarjoavat mahdollisuuden häivyttää hetkessä suuret väkijoukot, ja tämä on hyvä aika lähteä vierailemaan vähemmän tunnetuilla paikoilla, patikoimaan tai muuten viettämään aikaa Dalmatian kauniissa luonnossa.

Splitin keskustan merkittävimmät osat

Split on Kroatian rannikon suurin kaupunki ja maan toiseksi suurin kaupunki. Sen väkiluku on 2000-luvulla voimakkaasti lisääntynyt ja on nyt yli 220 000 asukasta. Split on melko kookas kaupunki, mutta vain sen ydinkeskustan kaupunginosat ovat turistin näkökulmasta mielenkiintoisia.

Riva-bulevardi

Valtaosa Splitiin saapuvista näkee ensimmäisenä sataman ja sen vieressä kulkevan Riva-bulevardin, joka on ympäri vuoden kaupungin sosiaalisen elämän keskus. Vuonna 2007 valmistunut remontti, joka edelleenkin jakaa kaupungin konservatiivisen väestön mielipiteet, antoi rantabulevardille uutta hohtoa. Palmujen katveessa on nykyisin mukava kävellä Brac-saarelta tuodulla kuuluisalla marmorilla, josta myös Yhdysvaltain Valkoinen talo on rakennettu.

Rivan lukuisat terassit toimivat aamusta iltaan ympäri vuoden niin paikallisten kuin turistienkin kahvittelupaikkana, ja keskikesällä terassit pysyttelevät kiireisinä aina pikkutunneille asti. Kaikki Splitin tienoolla asuvat suuntaavat Rivalle alkuillasta kesäkauden aikana, ja niin perheet kuin vanhat pariskunnatkin saapuvat sinne ainakin hivenen laittautuneena näyttäytymään.

Grad-vanhakaupunki

Rivan takana sijaitseva Grad-vanhakaupunki on Splitin vanhin osa, jonka ydin on Diocletianuksen palatsi, noin vuonna 300 rakennettu Rooman valtakunnan keisarin viimeiseksi lepopaikaksi tarkoitettu rakennelma. Grad-vanhakaupungin keskus on Peristil-aukio, jolla turistilaumat käyvät oppaan johdattamana kääntymässä ainakin kerran loman aikana. Aukiolla on mukava katsella vanhoja rakennelmia, juoda kahvit ja alkuillasta kuunnella katolilaisesta kirkosta kuuluvaa kaunista laulua. Peristil-aukiolta lähtevät kujat kaikkiin suuntiin, ja vaikka tämä palatsin alue ei ole suuren suuri, riittää sen alueella kaikenlaista tutkittavaa taidegallerioista pieniin yksityiskohtiin.

Palatsia ympäröivät korttelit ovat myös kaupungin yöelämän keskuksia, ja parhaat baarit sijaitsevat aivan palatsialueen vieressä, lukuisilla eri aukioilla ja kujilla. Tupakkalain takia iltaisin istutaan suureksi osaksi ulkosalla, ja Splitin erinomaiset säät takaavatkin sen, että ulkona voi istua myöhäänkin illalla huhtikuun puolivälistä pitkälle lokakuuhun. Tosin kannattaa huomata, että paikalliset eivät rieku baareissa yömyöhään. Talvisin meininki on hiljaista, ja paikat suljetaan klo 23-24.00, mutta kesä-elokuussa suuri turistien määrä takaa sen, että juhlat jatkuvat useimpina iltoina klo 02 .00 asti.

 

Diocletianuksen palatsin lisäksi Grad-vanhassakaupungissa on muitakin osia, joista Narodni trg -aukio eli paikallisten suussa Pjaca on varsin mukava paikka istahtaa aterialle, kahville tai jäätelölle. Sen laitamilla on paljon kauppoja samoin kuin kaunis kaupungintalo. Aukion vieressä on muitakin merkittäviä katuja ja aukioita, joista etenkin Riva-rantabulevardille johtava Vocni trg on paikallisten suosima paikka kahville ja rupatteluhetkelle.

Vähän Narodni trg -aukiosta länteen sijaitseva kalanmyyntiin keskittynyt kauppahalli on mielenkiintoinen erityisesti aamupäivisin, ja etenkin perjantait ovat vilkkaita, sillä niin tavalliset paikalliset kuin ravintoloiden kokitkin käyvät täällä hakemassa Adrianmerestä pyydettyjä kaloja ja mereneläviä.

Kauppahallin vierestä kulkeva Marmontova on vanhankaupungin pääkatu, joka on lähinnä mainstream-henkinen, kallis shoppailukatu, jolta harva splitiläinen raaskii mitään ostaa. Marmontova-kävelykatu on kuitenkin miellyttävä väylä, joka johtaa Trg Gale Bujata -aukiolta Riva-rantabulevardille ja on, kuten kaikki Gradin kadut, autoilta ja mopoilta täysin rauhoitettu. Päästäkseen jonnekin bussilla kannattaakin Marmontova-kadulta siirtyä Trg Gale Bujatalle, jolta lähtee busseja pois keskustasta ja jonka laitaman suuret rakennukset ovat mielenkiintoisia ja hyödyllisiä: kaupungin kulttuurin keskus on Kansallisteatteritalo, keskustan suurin tavaratalo sijaitsee aukion laidalla, ja myös erikoinen modernia tyyliä edustava kirkko pistää silmään.

Jos Marmontovan ylittää ja siirtyy poispäin Diocletianuksen palatsilta, jää Grad-vanhakaupunki pian taakse ja edessä alkavat asuinkorttelit, joilla onnekkaimmat splitiläiset asustavat. Tämän alueen huomionarvoisin paikka on Trg republike -aukio, jolla sijaitsevat Prokuratiivin rakennukset ovat kaunista nähtävää. Aukion laitamilla on nykymuseon galleria ja valokuvamuseo, samoin kuin hintavia ravintola- ja kahvilaterasseja. Aukion alueella on kesäkuukausina musiikkiesityksiä.

Marjanin niemimaa

Trg republike-aukion merenpuoleisesta päästä lähtee bussi numero 12 kohti Benen rantaa, ja muutenkin Riva-rantabulevardin tältä puolelta on helppo hurauttaa taksilla Marjanin niemimaalle ja muuallekin. Mikäli haluaa nousta jalkapelillä Marjanin niemimaan kukkuloille, onnistuu se tätä kautta, ja silloin kuljetaankin Veli Varos -kaupunginosan halki. Vaikka siellä ei sinänsä sijaitsekaan mitään merkittäviä nähtävyyksiä, on siellä kauniita taloja, upeita katuja ja hienoa etelämaan tunnelmaa, joka ei hevin unohdu.

Matkalla Marjanin kukkulalle
Patikkaretki Marjanin kukkulalle on ulkoilun ystävien mieleen.

Mikäli ei nouse kukkulan rinteitä ylös, voi Marjanista tutkia myös sen rannan asuinkortteleita, jolloin voi kävellä kohti Kasjunin rantaa. Tämä kukkuloiden alapuolella sijaitseva alue on tunnettu Mestrovic-galleriasta ja toisesta taidemuseosta, ja muuten täällä on kauniita taloja ja kortteleita, joissa on mukava käydä kävelyllä. Rantoja, joista osa on varsin suojaisia, on kaikkialla tällä alueella, aina Kastelet-rannalta Kasjuniin. Mitään varsinaisia hiekkarantoja ei täällä ole, mutta niille, jotka haluavat rentoutua rauhallisissa, koskemattomissa merimaisemissa, tämä on juuri sopiva paikka.

Marjanin laaja niemimaa on paikallisten pääasiallinen ulkoilualue, ja täällä käydään lasten kanssa viikonloppukävelyllä, ulkoiluttamassa koiraa, lenkillä, pyöräilemässä ja harrastamassa vaativia patikointiretkiäkin. Maastoa on monenlaista, ja suomalaista ilahduttavat kukkulan kotimaata muistuttavat metsämaisemat, joita Välimeren ilmasto on muovannut kotimaisia satumaisemmiksi. Alueella on kaikenlaisia polkuja, mutta se on laaja ja siellä kannattaa olla tarkkana, ettei eksy. Niemimaata halkoo tie, jota bussi numero 12 kulkee ja joka johtaa Benen rannalle. Se on parhaita paikkoja uida ja harrastaa koko kaupungissa. Se on lapsiperheiden ja yleensäkin paikallisten suuressa suosiossa maaliskuulta sadekelien alkamiseen asti, ja turisteja paikalla on lähinnä vilkkaimpaan matkustusaikaan keskikesällä.

Marjanin niemimaa on paikallisten suosikkipaikka ulkoilulle, mutta monia kaupunkiin lomalle saapuvia viehättää lähinnä aivan toisella puolella keskustaa, linja-auto- ja rautatieasemien takana oleva Bacvicen ranta-alue. Riva-bulevardilta satama-alueen vierestä ja rautatieaseman ohi kuljettuna kävelymatkaa tulee Diocletianuksen palatsilta 10-15 minuuttia, mutta sinne ei välttämättä halua kulkea suorinta tietä. Rautatieaseman takana olevat korttelit ovat nimittäin kaupungin miellyttävimpiä, ja niissä sijaitsee myös joitain Splitin tunnelmallisimpia hotelleja ja ravintoloita. Mikään vilkas paikka kaupunginosa ei ole, ja siellä on usein varsin seesteinen tunnelma, mutta siellä on suomalaiselle taianomaista etelän tuntua, joka on mukava kokea matkalla rannalle.

Rantoja

Itse Bacvicen ranta on pieni mutta hienohiekkainen, ja täällä kannattaa kesäisin pitää silmät auki paikallisten keksimää pallopeliä nähdäkseen. Jos näkee vedessä ryhmän ihmisiä, jotka syöksyvät pallon perässä, jotta se ei joutuisi veteen, on kyseessä Picigin-peli, jota ei tiettävästi harrasteta muualla. Rannalla on mukava pieni terassi, ja sen toisella reunalla suuri kompleksi, jossa on baareja, ravintoloita ja yökerhoja moneen lähtöön ja joka on ympäri vuoden Splitin yöelämän keskus. Mikäli tästä jatkaa edelleen poispäin keskustasta, tulee vastaan suuressa suosiossa olevia rantoja, kuten Firule ja Zenta.

Matkalla Marjanin kukkulalle
Strossmayerov-puisto on tunnettu valtavasta Ninin Gregorius -patsaasta.

Rantojen liepeillä on lukuisia harrastusmahdollisuuksia ja terasseja, joilla voi nauttia kalaruokia tai drinkin. Ranta-alue on loistava paikka pyöräillä tai patikoida, ja sen ravintolaelämän kohokohtiin kuuluu Sumica (Put Firula 6), joka tarjoaa sekä rannikon kalaruokia että Kroatian sisämaan tukevia keskieurooppalaisia ruokia.

Jos Bacvicen rannalta suuntaa takaisin kohti keskustaa Obala Kneza Domagoja -rantakatua pitkin, saapuu satama-alueen päätteeksi Stari Pazar -torille, joka on normaalisti avoinna joka päivä ja jolta voi ostaa niin elintarvikkeita kuin kaikenlaista muutakin, etenkin lomavaatteita ja paikallisia viinejä. Jos markkinapaikalta jatkaa kohti pohjoista ohi Diocletianuksen palatsin, tulee vastaan sen takana sijaitseva pieni mutta miellyttävä Strossmayerov-puisto. Heti palatsin suurten muurien takana oleva alue on tunnettu valtavasta Ninin Gregorius -patsaasta (Grgur Ninski, jonka kaupungin suuri kuvanveistäjä, Ivan Mestrovic teki 1920-luvulla).

Puiston eteläpuolelta alkavat asuinkorttelit, jotka kuuluvat Manus-kaupunginosaan, ja tämä alue on miellyttävä kävelypaikka, vaikka siellä ei mitään suuria nähtävyyksiä olekaan. Mukavat asuinkorttelit ovat ominta Splitiä, ja niillä on miellyttäviä, lähinnä paikallisten suosimia ravintoloita, kuten Konoba kod Joze (Sredmanuska 4), jolla on mukava terassi ja tunnelmallinen ruokasali kellarissa.

Manus-kaupunginosan takaa kohti pohjoista kulkiessa alkavat Splitin ankeat asuinkorttelit, joilla sijaitsee jonkin verran nähtävää, kuten Poljud-stadion ja Joker-ostoskeskus, jonka edessä on kaupungissa aikoinaan hyvin viihtyneen Orson Wellesin patsas. Alueella on myös bussiasema, jolta pääsee hyvin päiväretkelle, ja Splitiä jo paljon tuntevat voivat nauttia alueella kävelemisestä, mutta harvat turistit eksyvät näille kulmille, eivätkä ne Rivaan ja Gradiin tottunutta houkuttelekaan.

Tässä netiltä löytyi vähän esimakua tulevaan matkaan.